Fysik

tryk

05. oktober 2012 af inddd (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej er der nogle, som kan hjælpe mig med denne opgave?

En mand flytter en kugle, som vejer 80 kg, dette gør han ved at transportere kuglen i en trillebøre.
Vandret afstand fra hjulakse til håndtag på trillebøre er 1 meter.

Afstand fra tyngdepunktet af kuglen til hjulakse er 25 cm
Trillebøren vejer 15 kg, og afstanden fra tyngdepunktet til hjulakse er 1/3 meter.
Når manden kører med trillebøren, hvor stort er hans lodrette løft i kg og hvor stor en kraft skal han løfte med.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. oktober 2012 af hesch (Slettet)

Kuglen yder et moment omkring akslen = 0,25m * 80 kg = 20 kgm.

Manden skal yde et tilsvarende modmoment via håndtaget, der er placeret 1 m fra akslen.

(Kraft*arm = kraft*arm)

Indregn på samme måde moment fra trillebørens tyngdepunkt.


Svar #2
05. oktober 2012 af inddd (Slettet)

#1


Kuglen yder et moment omkring akslen = 0,25m * 80 kg = 20 kgm.

Manden skal yde et tilsvarende modmoment via håndtaget, der er placeret 1 m fra akslen.

(Kraft*arm = kraft*arm)

Indregn på samme måde moment fra trillebørens tyngdepunkt.

 

0,25m * 80 kg = 15 *1/3

Er dette rigtigt?

Skal man ikke have g med i formelen? 


Svar #3
05. oktober 2012 af inddd (Slettet)

Er der ikke nogle som vil være sød at hjælpe mig?


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#2:  Hvad angår momenter vedr. kuglen gælder det:

0,25m * 80kg = 1m * x  ⇒

x = 0,25m * 80kg / 1m = 20kg    ( løftekraft i håndtag, måles egentlig korrekt i kp ( kilopond ) )

Trillebørens egenvægt giver så en tillægskraft i håndtag. Beregn denne på lignende måde og adder til de 20kg.

Hvis du har g med i formlen omregner du til Newton, f.eks:

F = m * g = 20kg * 9,82m/s2 = 196,4 kgm/s2 = 196,4 N

Men opgaven siger jo at resultatet skal angives i kg ( kp ).


Skriv et svar til: tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.