Matematik

Bestemmelse af parabeltangenter

14. oktober 2012 af laura122 (Slettet)

Hej alle,

Jeg sidder med denne opgave, som jeg har svært ved at se hvordan jeg skal gribe den an.

 

En parabel har ligningen: y=2x^2 - 3x - 2.

Punkterne A og B ligger på parablen og har x-koordinaterne 0, og 2.  

Bestem ligninger for parabeltangenterne i A og B.

 

Hilsen Laura :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2012 af mathon

punkterne er
                        P1 = (0 , -2)

                        P2 = (2 , 222 - 32 - 2) = (2 , 0)


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. oktober 2012 af mathon

parabeltangentligning i (xo.f(xo)):

 
                                                           y = (4xo-3) • (x-xo) + yo


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2012 af mathon

hvoraf

 

for punkterne er
                          A = (0 , -2)

                          B = (2 , 0)

   parabeltangent i A:

                                 y = (4•0-3) • (x-0) + (-2)

                                 y = -3x - 2

   parabeltangent i B:

                                 y = (4•2-3) • (x-2) + 0

                                 y = 5x - 10


Svar #4
14. oktober 2012 af laura122 (Slettet)

Mange tak for hælpen, det hjalp mig meget!

 

Jeg sidder også her med en anden opgave, som du måske kunne hælpe mig med? Den lyder:

"Hvis at linjerne med liningerne: 

y=2-2x          og          4x-8y+1=0

er ortogonale tangenter til parablen med ligningen: -0.5x^2.


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. oktober 2012 af mathon

 

                    2x + y - 2 = 0           og          4x + (-8)y+1 = 0
 

             hvad gælder om linjernes normalvektorer?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. oktober 2012 af mathon

        y = -2x + 2          y = (1/2)x + (1/8)

tangenter til parablen

                                  y = -(1/2)x2

       har hældningskoefficient

                                 f '(x) = -x

dvs med tangentligninger:

                                 y = -xo·(x-xo) + (-(1/2)xo2)       

   


Svar #7
14. oktober 2012 af laura122 (Slettet)

hvordan kan vi ud fra dette se at de to linjer er ortogonale?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. oktober 2012 af mathon

    

                                2x + y - 2 = 0           og          4x + (-8)y+1 = 0

 

                     ...undersøg værdien af skalarproduktet af linjernes normalvektorer


Svar #9
14. oktober 2012 af laura122 (Slettet)

Okay, tak for hjælpen!

Unskyld jeg hele tiden spørger, men det næste i opgaven lyder, at vi skal finde de to røringspunkter på parablen, er det så bare:

(-2,2) og (0.5,1/8) ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. oktober 2012 af mathon

 

                    ...du har endnu ikke vist, at linjerne er tangenter til parablen


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. oktober 2012 af mathon

hvis
         y = -2x + 2 er tangent

         skal
                 -xo = -2

                  xo = 2   og   yo = -(1/2)•22 = -2

         tangenten i (2,-2)
         har ligningen
                                  y = -2(x-2) + (-2)

                                  y = -2x + 4 - 2

                                  y = -2x + 2     som er identisk med den ene linje, som altså er tangent
           

 

hvis
         4x-8y+1=0 ⇔ y = (1/2)x + (1/8) er tangent

         skal
                 -xo = (1/2)

                  xo = -(1/2)   og   yo = -(1/2)•(1/2)2 = -(1/2)3 = -(1/8)

         tangenten i (1/2 , -1/8)
         har ligningen
                                  y = (1/2)(x-(-(1/2))) + (-1/8)

                                  y = 1/2x + (1/4) - (1/8)

                                  y = 1/2x + (1/8)     som er identisk med den anden linje,
                                                                som altså også er tangent
          

          


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. oktober 2012 af mathon

 

bemærk
                  (1/2)2 = (-(1/2))2


Skriv et svar til: Bestemmelse af parabeltangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.