Matematik

Løs uden brug af lommeregner:

16. oktober 2012 af Apaas (Slettet) - Niveau: B-niveau

(brug nulreglen)

a) (x2 -4x)*(x2+2x-3)=0

 

b) 2x3+7x2-4x=0

 

Er der en der vil komme med en fyldig forklaring på løsningen af disse?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2012 af mette48 (Slettet)

a)

(x2 -4x)*(x2+2x-3)=0

Brug 0 regelen

(x2 -4x)=0                        og                             (x2+2x-3)=0

x(x-4)=0                                                            brug løsningsformelen

x=0 og x-4=0

b) 2x3+7x2-4x=0               sæt x udenfor parentes og brug derefter 0regelen


Svar #2
16. oktober 2012 af Apaas (Slettet)

Tak. !

 

Hvilken løsningsformel mener du?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2012 af mette48 (Slettet)

ax2+bx+c=0                x=(-b±√(b2-4ac))/2a


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. oktober 2012 af Euroman28

Det er egentlig ikke så svært

a)

For at ovenstående har en løsning så skal det først polynom være lig nul eller det andet polynom være lig nu.

hvis x = 0 eller x = 4

eller

hvis x = 1 eller x = -3

b) kan skrives som

der skal x = 0 eller x = -4 eller x = 1/2

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #5
16. oktober 2012 af Apaas (Slettet)

Synes nu det er pænt svært :) er løsningen til opgaven ikke at finde "x"?

Så hvad er facit til opgave a)? x=0 og x=4 - og x = 1 og x=-3?

 :/


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. oktober 2012 af Euroman28

@#5, Ja stort set.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #7
16. oktober 2012 af Apaas (Slettet)

@ mette

b) 2x3+7x2-4x=0               sæt x udenfor parentes og brug derefter 0regelen

 

Så ser den sådan ud : x(2x2+7x-4)=0

 

Prøver jeg mig så bare frem med nogle tal på x's plads indtil jeg finder den der giver 0? eller er der en anden metode?


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. oktober 2012 af Euroman28

@#7, for at det regnestykke er hun så skal x = 0 eller

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #9
16. oktober 2012 af Apaas (Slettet)

Vil du uddybe euroman? 

 

2*0+7*0-4= 5... 

 

 


Svar #10
16. oktober 2012 af Apaas (Slettet)

bump


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. oktober 2012 af Euroman28

du misforstår.

 

derfor glæder det at bla. x = 0.

for hvis du ganger 0 med noget positivt eller negativt eller bare med 0, så er resultatet ALTID NUL.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #12
16. oktober 2012 af Apaas (Slettet)

Ja det er jeg med på. Jeg ser bare ikke helt logikken i det, på samme måde som når det kun er to led :/


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

b) Man benytter nulreglen for et produkt: et produkt er nul hvis og kun hvis en eller flere af dets faktorer er lig med nul .

I ligningen

x·(2x2 + 7x -4) = 0

er venstresiden skrevet som et produkt, der skal være lig med nul. Det kan kun være tilfældet hvis faktoren x er lig med 0 , eller hvis faktoren 2x2 + 7x -4 er lig med 0 , dvs.

x = 0 ∨ 2x2 + 7x -4 = 0 .

Ligningen 2x2 + 7x -4 = 0 er opfyldt netop for de to rødder i 2.-gradsligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. oktober 2012 af Euroman28

Forstår du det nu Apas?

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #15
17. oktober 2012 af Apaas (Slettet)

Andersen og Euroman.

Tak for hjælpen !!!!

 

# 13.  så svaret til opgave b) er simpelthen bare x = 0 ∨ 2x2 + 7x -4 = 0 .?

Skal der ikke skrives nogen mellemregning?

 

Forstår ikke helt den sidste linje du skriver med rødderne - kan du uddybe?


Brugbart svar (1)

Svar #16
17. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Man skal jo gå videre og løse 2.-gradsligningen 2x2 + 7x -4 = 0 ved at beregne diskriminant og rødderne. Den færdige løsning er så

      x = 0 ∨ x = r1 ∨ x = r2 ,

hvor r1 og r2 er de to rødder i 2-gradsligingen 2x2 + 7x -4 = 0 .

I #13 viste jeg dig, hvordan man benytter nulreglen for et produkt til at spalte den oprindelige, mere komplicerede ligning, i flere, mindre komplicerede ligninger, som man så kan løse hver for sig.


Svar #17
17. oktober 2012 af Apaas (Slettet)

# 15 

Tusind tak. Det sidste du skrev fik det til at give mening for mig. 


Skriv et svar til: Løs uden brug af lommeregner:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.