Fysik

Fysik

18. oktober 2012 af Gitte321 (Slettet)

Er der nogle der kan hjælpe med hvordan dette skal beregnes:

I et rum, der støder op til et lager med Ra-226-præparater, giver en GM-tæller 40 tællinger pr. minut. Baggrundsstrålingen er blevet målt til 20 tællinger pr. minut. Væggen af beton er 15 cm tyk og har halveringstykkelsen 5 cm. Hvor mange tællinger pr. minut ville GM-tælleren give på den anden side af betonvæggen?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. oktober 2012 af peter lind

Der gælder I = I0*(½)x/x0, hvor I er intensiteten efter passage af væg, I0 er den oprindelige intensitet, x er tykkelsen og x0 er halveringstykkelsen


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. oktober 2012 af Salihu (Slettet)

Du skal bruge formlen:

I = I0*(1/2)x/x1/2

og finde I0, idet du kender:

I = 40 min-1 og x1/2 = 5cm og x = 15 cm

(Eller anvend I = 20 min-1, hvis du ikke vil have baggrundsstrålingen med)

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. oktober 2012 af mathon

 

                      T = To•(1/2)x/X½ = To•((1/2)1/X½)x = 20•((1/2)1/5)x

                      T(x) = 20•0,870551x

 

                      T(15) = 20•0,87055115 = 2,5

 

 

men
                      T(15) = 20•(1/2)15/5 = 2,5        er den hurtigste
                     

 


Svar #4
18. oktober 2012 af Gitte321 (Slettet)

Svaret i bogen er 163 tællinger / min 

- Synes ikke nogen af jer får det til det resultat?


Brugbart svar (2)

Svar #5
18. oktober 2012 af mathon


      sådan kan det gå, hvis man ikke læser teksten ordenligt

                          Tanden_side = 20•0,870551-15 = 160


Svar #6
18. oktober 2012 af Gitte321 (Slettet)

Mange tak for svaret! det gør det lidt lettere at regne, når man har en formel:)

 

 

Jeg har dog flere opgaver jeg har lidt problemer med hvis I kunne hjælpe?

- I dag udgøres 0,0118 % af naturligt kalium K-40 som halveres på 1,28*10^9 år- Resten er K-39, som er stabilt. 

Mit spørgsmål: Hvordan beregner man hvor mange K-40 atomer, der er i et kg kalium?


Svar #7
18. oktober 2012 af Gitte321 (Slettet)

Eller nej jeg er faktisk ikke helt sikker på jeg forstår dit svar - kan du måske uddybe det lidt? Og forklare med ord også måske?


Brugbart svar (1)

Svar #8
19. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Vedrørende den oprindelige opgave.

Betonvæggen er 3 gange halveringstykkelsen, dvs (1/2)3 = 1/8 af strålingen kommer igennem betonvæggen.

Baggrundsstrålingen er 20 tæll/min , så derfor er bidraget fra radiumlageret efter betonvæggen

(40 -20) = 20 tæll/min

Uden betonvæg er strålingen fra radiumlageret 8·20 = 160 tæll/min. Baggrundsstrålingen fra naborummet skal imidlertid gå gennem betonvæggen, hvis vi måler i selve radiumrummet, hvorfor vi får et bidrag på 20/8 = 2,5 tæll/min fra naborummets baggrundsstråling. Derfor bliver resultatet i radiumrummet

160 + 2,5 = 163 tæll/min.


Skriv et svar til: Fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.