Matematik

Bestem regneforskrift

27. oktober 2012 af Missperfec (Slettet)

Hej.

 Grafen for en lineær funktion går gennem punkterne (300, 137) og hældingskoefficienten er 4,8

Hvordan bestemmer man regneforskriften for funktionen?

Er virkelig i tvivl


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Forskriften har formen

y = ax + b

hvor man kender værdien for a. Indsæt det kendte punkt til beregning af b.


Svar #2
27. oktober 2012 af Missperfec (Slettet)

Kan du uddybe det du prøver at forklarer?

Kan ikke rigtig forstå hvad du mener.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er oplyst, at a = 4,8 . Punktet (300 , 137) skal ligge på linien, så der skal gælde

137 = a·300 + b

Indsæt den kendte værdi for a og beregn b .


Svar #4
27. oktober 2012 af Missperfec (Slettet)

Nu er jeg mere med;) taak

Men hvilken kendte værdi for a er det vi snakker om? Er det en værdi jeg skal regne ud eller?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du skal læse opgavens tekst. Det er oplyst, at hældningskoefficienten er 4,8 . Hældningskoefficienten for den lineære funktion y = ax + b er konstanten a .


Svar #6
27. oktober 2012 af Missperfec (Slettet)

Når ok. Var bare ikke klar over at man kaldte hældningskoefficienten for a,

Så stykket kommer til at se således ud:

137= 4,8 * 300+b

137+4,8: 300= b

b= 137,016

 

Er dette her så rigtig regnet ud?

Kan man så sætte hvilket som helst andet tal ind også finde en regneforskrift?

For længere nede i opgaven står der at jeg skal bestemme y værdien når x er 100


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det er ikke korrekt. Isoler b af udtrykket ved at trække 4,8·300 fra på hver side.

Når man har bestemt a og b, kan man så beregne y-værdien ved at indsætte den tilhørende værdi af x.


Svar #8
27. oktober 2012 af Missperfec (Slettet)

Skal der være en paratens rundt om 4,8*300, så man i virkeligheden trækker 1440 frà?

For når jeg skal flytte *300 på den modsatte side, bliver det jo til :300?

Jeg lavede en taste fejl ved at skrive + 4,8, mente - 4,8

ser dette her så rigtigt ud?

137- 4,8: 300= b

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er ikke nødvendigt med en parentes omkring 4,8·300 .

Dit udtryk til sidst er forkert.

Man kommer jo fra

137 = 4,8·300 + b

videre til

b = 137 - 4,8·300

som nævnt i #7 ved at trække 4,8·300 fra på hver side.

 


Svar #10
27. oktober 2012 af Missperfec (Slettet)

Så kommer man jo frem til b= -1303

Er dette så korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det ser rigtigt ud.


Svar #12
27. oktober 2012 af Missperfec (Slettet)

Ok. Hvis jeg så skal indsætte et andet tal fx 100 ind på x's plads, er dette her så rigtigt:

137= 4,8*100 +b

b= 137-4,8 *100

b= - 343


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej, så skal du jo beregne y-værdien. Genlæs #7. Man kender nu a og b og indsætter så x = 100 i udtrykket

y = ax + b

og beregner y.


Svar #14
27. oktober 2012 af Missperfec (Slettet)

Så y= ax+b

y= 4,8* 100+ ( -1303)

y= -823


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, det er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. april 2013 af NjaB (Slettet)

Hvor kom 100 fra? Var X ikke 300..

Når vi har p:(300, 137) og a=4,8

Så får jeg:

y =a* X+b

137=4,8*300+b

-b = 4,8*300 -137 = 1303

Skifter fortegn for at få b = -1303

f(137) = 4,8*300-1303

Er jeg på vildspor?


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

I #12 ville spørgeren beregne y for en anden værdi af x, der da blev valgt til 100.

Det er korrekt, at man benytter punktet (300 ; 137) til at beregne b.

Udtrykket for b er vist i #9:

b = 137 - 4,8·300

der beregnes til

b = -1303.

Det er forkert at skrive

f(137) = 4,8*300-1303

som du gør sidst i #16. Du blander argument og funktionsværdi sammen. Det korrekte er

137 = 4,8*300-1303 .

Regneforskriften er så

f(x) = 4,8·x - 1303 .


Brugbart svar (0)

Svar #18
05. april 2013 af NjaB (Slettet)

Ahh okay, 100 kom derfra :)

 

Kan godt se jeg ikke svar på opgaven som beder om en regneforskrift.

Men er ikke helt med på hvorfor dette er forkert: f(137) = 4,8*300-1303

Betyder det ikke når y=137 er x=300?


Brugbart svar (0)

Svar #19
05. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

f(137) er den værdi af f(x), man beregner ved at indsætte x = 137. Men her er det f(300) , der er lig med 137.

f(137) er ikke det samme som 137 .

f(137) = 4,8·137 - 1303 = -645,4

f(300) = 4,8·300 - 1303 = 137


Brugbart svar (0)

Svar #20
05. april 2013 af NjaB (Slettet)

Tror jeg forstår, er ikke sikker

Her er mit punkt (x=137 y=-645,4) <-- f(137) = 4,8·137 - 1303 = -645,4

Her er mit punkt (x= 300 y= 137) <-- f(300) = 4,8·300 - 1303 = 137 og sidstnævne var hvad vi havde.

Puhh jeg mangler noget grundlægende viden her.

Men lige for at være helt med, det første (som er forkert), det er et punkt på samme linje ikke? Eftersom a og b er det samme, altså regneforskriften er den samme.


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.