Matematik

vinkelret pp tangent

30. oktober 2012 af Yusuf123 (Slettet)

Nogen der ved hvad man gøre her?

 

Vedhæftet fil: ja.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2012 af PeterValberg

Du skal først bestemme den afledede funktion f'(x)
derefter kan ligningen for tangenten i punktet (4,f(4))
bestemmes som:

y = f'(4)(x - 4) + f(4)

idet ligningen for tangenten til grafen for f i punktet (x0,f(x0))
kan bestemmes som:

y = f'(x0)(x - x0) + f(x0)

"Tangentligningen"

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. oktober 2012 af mathon

 

                     beregn
                                       f(4)
                         og
                                      f '(4)
              


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2012 af PeterValberg

#1 UPS, jeg havde læst "indenad" der, der er jo normalen til tangenten, der skal bestemmes...

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2012 af PeterValberg

Tangenten i punktet (4,f(4)) har ligningen y = x + 2 hvilket kan omskrives til:

- x + y -2 = 0    normalvektoren er nt = (-1,1)

tværvektoren ("hat-vektor") til denne er normalvektor for normalen nn = (-1,-1)

Dermed har normalen ligningen:

- x - y + c = 0    (hvor c er en konstant)

c bestemmes ved at indsætte det kendte punkt:

- 4 - f(4) + c = 0     (hvilket giver c = 10)

Normalen har derfor ligningen:

- x - y + 10 = 0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2012 af mathon

alternativt   

                      f(x) = (1/2)x + 2√(x)

                      f '(x) = (1/2) + 1/√(x)

 

                      f(4) = (1/2)·4 + 2·√(4) = 2 + 2·2 = 6

                      f '(4) = (1/2) + 1/√(4) = (1/2) + (1/2) = 1

    tangentens hældningstal er 1

    normalens hældningstal er derfor -1      jævnfør produktreglen om ortogonale linjers hældningstal
 

    normalen er således den rette linje med hældningstal -1 gennem (4,6)
    med ligningen

                           y = -x + b

                           6 = -4 + b

                           b = 10

                           y = -x + 10

 

 

 

 


Svar #6
30. oktober 2012 af Yusuf123 (Slettet)

jeg forstår ikke det med vektor, vi har ikke haft det.

er det fint hvis jeg skriver det sidste alternativ i min afl


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. oktober 2012 af PeterValberg

#6

Ja, Mathon's løsningsforslag i #5 er god :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
30. oktober 2012 af Yusuf123 (Slettet)

et vigtigt spr.

er det en selv følge at når hældningen er 1, så er det -1 for den normale, det fik jeg ikke.


Skriv et svar til: vinkelret pp tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.