Matematik

Eksponentiel voksende funktion

30. oktober 2012 af STX2010 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Om en eksponentielt voksende funktion f gælder, at f(3)=200 og f(5)=800.

Bestem en forskrift for f.

 

Jeg har glemt hvordan man regner den slags ud.. men kan det passe at man skal finde "a" og "b", og først starter med at sige (3,5) og (200,800)? Eller er det noget helt andet jeg blander..


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. oktober 2012 af peter lind

Indsæt de 2 punkter i funktione f(x) = b*ax. Det giver 2 ligninger til bestemmelse af a og b


Svar #2
30. oktober 2012 af STX2010 (Slettet)

Forstår det ikke rigtig..


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. oktober 2012 af mathon

 
                            y = b·ax
 

                            y2/y1 = ax2-x1

                            800/200 = a5-3 .............


 


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. oktober 2012 af Snick (Slettet)

Alternativt:

For en eksponential funktion af formen

                                                                           f(x) = b • ax

Kan a beregnes vha. af to punkter/sammenhænge med følgende ligning

                                                                           a = (x- x1)√(y/ y1)

Kan b beregnes med følgende ligning

                                                                           b = y1 / ax1 

                                                                          eller

                                                                           b = y2 / ax2

Mvh Snick


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. oktober 2012 af hbhans (Slettet)

Man kan også regne logaritmisk:

ln(y) = ln(b) + xln(a)

Dette fører til 2 ligninger med 2 ubekendte:

ln(200) = ln(b) + 3ln(a)

ln(800) = ln(b) + 5ln(a)

Når ln(a) og ln(b) er fundet kan man beregne a og b.


Skriv et svar til: Eksponentiel voksende funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.