Matematik

løs ligning

05. november 2012 af unzoopdraken (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej godtfolk

Jeg skal løse ligningen

2z+iz=1/(2+5i)

 

det andet z, altså ved iz; der skal være en streg over z'et, ligesom ved vektorer... Der står intet om at jeg skal løse z eller z(med streg).  Håber nogen lige kan hjælpe :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Skriv det komplekse tal z på rektangulær form

z = a + ib .

Så er det komplekst konjugerede til z da (her skrevet med streg under i stedet for streg over):

z = a - ib

og man skal da løse ligningen

2z + i·z = 1/(2+5i), dvs

2(a+ib) + i·(a-ib) = 1/(2+5i)

Skriv højresiden på rektangulær form, og spalt så ligningen i dens realdel og imaginærdel.

Realdelen af venstresiden skal være lig med realdelen af højresiden, og imaginærdelen af venstresiden skal være lig med imaginærdelen af højresiden. Dette giver to ligninger til bestemmelse af de to reelle tal a og b.


Svar #2
05. november 2012 af unzoopdraken (Slettet)

Det må jeg nok sige, så langt havde jeg ikke tænkt, tak! Jeg tester det lige, og ser om jeg får noget fornuftigt ud! tak for hjælpen, og god aften til dig :-)


Svar #3
06. november 2012 af unzoopdraken (Slettet)

hey mester, jeg har prövet at löse det, men bliver simplethen forvirret, når jeg skal gange ud parantesen.

ud fra 2(a+ib) + i·(a-ib) = 1/(2+5i) får jeg;

2a+2ib+ai-i²b=1/(2+5i)

(2a+2ib+ai-i²b)(2+5i)

4a+4ib+ai- ........ og så går jeg i stå? :|

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man får

2(a+ib) + i·(a-ib) = 1/(2+5i) , dvs.

2a+b + i(2b+a) = (2-5i)/((2+5i)(2-5)) = (2-5i)/29 ,

hvorfor man skal løse ligningssystemet

2a + b = 2/29 , og

a + 2b = -5/29


Skriv et svar til: løs ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.