Matematik

OBS Hjæææææælp Opgave 2.002 AB2

07. november 2012 af wapse (Slettet)

Hvordan skal man løse følgende opgave ved brug af Pytagoras???

I en ligebenet trekant ABC er AC og BC de lige lange sider, og siden AB er 2 enheder længere end BC.

a) Besten a, således at vinkel C er 90 grader?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis topvinklen C skal være ret, vil højden fra C på AB dele den ligebenede, retvinklede trekant ABC i to kongruente retvinklede trekanter, der også er ligebenede. I en af disse mindre trekanter er siden a = BC hypotenuse, og de to kateter er a·(√2)/2 og (a+2)/2 , og disse skal være lige store, hvorfor der må gælde

a·(√2)/2 = (a+2)/2

Løs denne ligning i a.


Svar #2
07. november 2012 af wapse (Slettet)

vil det så sige: hvis jeg siger a = ( (a+2)/2 ) /  ( (√2)/2 )
så har jeg fået det svar jeg søger, eller?....


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej. Du skal løse ligningen i a:

a·(√2)/2 - (1/2)a = 1 ,

a = 2 / ((√2) - 1) = 2·((√2) + 1)


Svar #4
07. november 2012 af wapse (Slettet)

Det bliver jo kvadratsætning jeg anvender der. Jeg skal gør brug af pytagoras skriver min lærer.
 

Jeg må sige jeg ikke forstår, hvordan jeg skal bruge pytagoras.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2012 af DelFerro (Slettet)

Når du læser en tekst op, må du prøve at oversætte det til matematisk sprog, som Andersen11 har udtrykt:

a·(√2)/2 = (a+2)/2

Nu handler det jo om, at man løser denne ligning mht. a, og det har Anderden11 gjort for dig i #3.

a = 2·((√2) + 1) ≈ 4.83


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

I #1 gjorde jeg indirekte brug af Pythagoras, idet man bør vide, at i en ligebenet, retvinklet trekant er længden af hver af de to kateter netop (√2)/2 gange hypotenusens længde, netop fordi der her gælder k2 + k2 = h2 .

Når den oprindelige trekant ABC med siderne a, a, og a+2 skal være retvinklet, vil siderne a og a være kateter og siden (a+2) vil være hypotenuse, og der skal da gælde, at

a = ((√2)/2)·(a+2) ,

dvs

a·(1 - ((√2)/2)) = √2 ,

hvoraf

a = (√2)·2/(2 - (√2)) = (√2)·(2+(√2)) = 2·((√2) + 1)


Skriv et svar til: OBS Hjæææææælp Opgave 2.002 AB2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.