Matematik

nulpunkt i 1., 2. og 3. gradspolynomium hvor konstantled mangler

08. november 2012 af geniushhx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Beskriv hvordan du finder nulpunkter i et
1. gradspolynomium
2. gradspolynomium
3. gradspolynomium, hvor konstantleddet mangler, f.eks.

f(x) = 2x3 – 5x2 + 2x
3. gradspolynomium, hvor ovenstående betingelse ikke er opfyldt, f.eks.
f(x) = 2x3 + 10x2 +26x + 28


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2012 af peter lind

For 3 gradspolynomium hvor konstantledet er 0 sætter du x ud foran en parentes og bruger nul reglen.

Hvis konstantleddet ikke er 0 må du gætte en løsning. Der gælder at hvis polynomiet har en rational rod går tælleren op i konstantledet og nævneren. Det begrænser normalt mulighederne så meget at det er overkommeligt. I det polynomium du nævner vil jeg først dividere den med 2 så du skal løse ligningen x3-5x2+13x+14=0. Mulige rationelle rødder bliver så ±1, ±2, ±7 ...

Der findes metoder til at regne sig frem til løsningerne; men det er kompliceret, og du vil ikke støde på det på HF


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

1. grads er på formen f(x) = ax+b, nulpunktet er når f(x)=0 => 0 = ax+b  <=>  x = -b/a

2. grads  f(x) = ax^2+bx+c, generalt løses den med diskriminantmetoden, du ved d = b^2-4ac

og løsningerne er  x= ( -b +- sqrt(d) ) / (2a)

3. grads uden konstantled, så sætter du x udenfor parantes og bruger 0 reglen:

i eksemplet:  x(2x^2-5x+2) = 0  =>  x=0 eller parantesen er 0, løs 2.gradslignignen indeni.

Med konstantled vil jeg bruge en formelsamling, da løsningerne er kæmpe og jeg kan ærligt talt ikke huske dem.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2012 af Singlefyren (Slettet)

1. sæt y=0 og løs mht x.

2. Diskriminantmetoden

3. Dividere alle led med x og derved få en 2. gradsligning

4. Formlen til 3.gradsligning, p/q gætte-metoden, Newtons metode, bisektion, komplekse metode, prøve sig frem, brug af solve eller grafisk.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

#3

 3. Du kan ikke glemme 0 rodden, hvilken forsvinder ved at dividere med x.


Svar #5
08. november 2012 af geniushhx (Slettet)

Tusind tak for svarene :)


Skriv et svar til: nulpunkt i 1., 2. og 3. gradspolynomium hvor konstantled mangler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.