Matematik

Bestem nulpunkter

08. november 2012 af geniushhx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Allesammen.

 

Jeg har fået stillet følgende opgave:

 

f(x) = x3 + x2 - 4x -4

3. Bestem nulpunkter til f ved anvendelse af nulreglen.

 

Nogle der kan hjælp

 

Vh. Jeppe


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2012 af Singlefyren (Slettet)

gæt en rod.

opstil som (x-rod)(...2.gradsligning...)


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det bliver

(x-rod)(...2.gradspolynomium...)

Der er stor forskel på en ligning og et polynomium.


Svar #3
08. november 2012 af geniushhx (Slettet)

Jeg forstår ikke helt hvad i mener?


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2012 af Singlefyren (Slettet)

hov, ja.  polynomium.

ax2 + bx + c

a kan du let se bliver 1.

c gange -rod skal give -4.

find så b.

Find evt. rødder til 2. gradsligningen ax2+bx+c


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man skal starte med at gætte en rod x = r1 . Derved kan man faktorisere det oprindelige polynomium

f(x) = x3 + x2 - 4x -4 = (x -r1)·(ax2 + bx + c)

og opgaven er nu reduceret til at finde rødderne i polynomiet ax2 + bx + c , som er et 2.-gradspolynomium.


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. november 2012 af Singlefyren (Slettet)

Det hedder faktorisering af et polynomium.


Svar #7
08. november 2012 af geniushhx (Slettet)

Det er ikke sådan, en kunne lave denne for mig, er helt blank... :/


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. november 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

                    x3 + x2 - 4x - 4 = 0

                    x2 • (x+1) - 4 • ( x+1) = 0

                   (x+1) • (x2 - 4) = 0

                   (x+1) • (x2 - 22) = 0

                   (x+1) • (x-2) • (x+2) = 0 

                   x = -1 eller x = 2 eller x = -2

 

                                                                Intet gætteri


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. november 2012 af Singlefyren (Slettet)

Smart, ellers er teorien om faktorisering...

Et polynomium kan skrives på formen: (x-rod1) (x-rod2) (x-rod3)....

Du gætter vha. p/q metoden at rod1 =2  (gør prøve!)

De sidste 2 parenteser kender du ikke, de må tilsammen give et 2. gradspolynomium.

Faktorering... f(x) = x3 + x2 - 4x -4 = (x -2)·(ax2 + bx + c)... prøv at gange parentesen på højresiden ud, og få værdierne for hhv. x2 , x og tal til at passe med venstresiden....


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det kræver omtrent samme indsats at gætte (eller se), at x = -1 er en rod, som det kræver at gætte (eller se) faktoriseringen direkte i #8.


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. november 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

   ... det er en god ide at kigge efter faktoriseringen, men det kræver en vis rutine.


Skriv et svar til: Bestem nulpunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.