Geografi

Opvarmning af vand og jord

09. november 2012 af mathbj (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvorfor er det at vand er langsomt opvarmende i forhold til jord? Kan vand bare indholde mere varmeenergi pr. rumfang end jord, og hvordan sker det egentligt, eller er det mig, som har misforstået noget?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. november 2012 af hesch (Slettet)

Kan vand bare indholde mere varmeenergi pr. rumfang end jord ?   Ja, netop.  Specielt i tør jord, der indeholder en del luft, vil der være stor forskel i varmefylde, målt pr. m3.

Noget andet er, at jord er en bedre varmeisolator, og varmen fordeles derfor mindre "i dybden", hvis du forstår. Defor vil jordtemperaturen, målt i nogle meters dybde være ca. 8 grader året rundt, selvom overfladetemperuturen varierer fra -15 til +30 grader, vinter/sommer. I havvand er temperaturforskellen mellem overflade og i dybden langt mindre.

 


Svar #2
10. november 2012 af mathbj (Slettet)

I første omgang vil man måske slutte, at vand tog længere tid om at opvarme, fordi der er mere af det (jf. ude på havet), og som du også siger, er det kun de øverste jordlag, vist nok de første 90 cm, der bliver påvirket af temperaturen i atmosfæren, men det er også fordi at vand kan indeholde mere varmeenergi pr. rumfang enhed, således at opvarmede man jord og vand med samme rumfang, ville jord opvarmes hurtigere, mens vandet ville opvarmes langsomme, pga. dets evne til at indeholde mere varmeenergi, og på samme måde afgives denne varmeenergi langsommere igen.


Skriv et svar til: Opvarmning af vand og jord

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.