Matematik

Normalfordeling

11. november 2012 af rexden1 - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa

Jeg sidder lige og undre mig over nogle resultater jeg får:

Jeg har 60 styrke målinger på beton og har den mindste måling på 15.1 MPa.

Jeg bliver så spurgt om hvad ssh. for at styrken er under 15 MPa. 

Jeg har vist at målngerne tilnærmelsesvis er normalfordelte med paramaterne μ=19.5 og σ=2.1.

Jeg finder så ud af ved intastning i Excel at P(X ≤ 15) = 0.016

Umiddelbart ville jeg mene at ssh burde være 0 eftersom der ikke er nogle målinger under 15.

At der alligevel er en ssh. er det fordi modellen "Kun" er tilnærmelsesvis normalfordelt ?

eller er der en anden forklaring ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. november 2012 af peter lind

Nej. Du kan ikke forvente at alle muligheder kommer med. Hvis du for P(X≤k) blot vælger k tilstrækkelig lille så sandsynligheden er meget lille er der gode muligheder for i et eksperiment ikke at finde et udfald, der opfylder den betingelse.

Noget andet er at fordelingen kun er tilnærmelsesvis normalfordelt. Du kan ikke få en negativ styrkemåling(går jeg ud fra), hvad du godt kan teoretisk, når du bruger normalfordelingen. Sandsynligheden i normalfordelingen er blot så ringe, at man kan se bort fra den forskel.


Svar #2
11. november 2012 af rexden1

Nej det er selvfølgelig rigtig nok, 60 målinger er jo ikke ensbetydende med at alle styrkerne kommer med. 

Tak det gav god mening for mig.


Skriv et svar til: Normalfordeling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.