Matematik

Funktioner

12. november 2012 af Fnuttie (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg går i 1.g og skal begynde med emnet funktioner. 

Har læst en del om det så jeg kan være forberedt. 

Har kigge på nogle opgaver på nette om det.

Den ene opgave ser således ud:

Grafen får en lineær funktion, f går gennem punkterne (2,7) og (5,13)

Find forskriften for f

Er der nogle der kan forklare mig hvordan man gør det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2012 af mette48 (Slettet)

en lineær funktion har formen y=ax+b

man kan vælge at sætte talparene ind i funktionen hvorved ,am får 2 ligninger med 2 ubekendte eller man kan starte med at udregne liniens hældning og derefter indsætte det ene talpar


Svar #2
12. november 2012 af Fnuttie (Slettet)

Jeg har læst noget med at man kan sætte det op på den måde:

y2-y1

______

x2-x1

 

Men er 2 så min y2 og er 7 min y1 eller har jeg misforstået noget?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det ene punkt har koordinatsætte (x1 , y1), mens det andet punkt har koordinaterne (x2 , y2) . Prøv så at indsætte i formlen

a = (y2 - y1) / (x2 - x1)


Svar #4
12. november 2012 af Fnuttie (Slettet)

Har kigget på det. 

Kan det passe at a er 10,2

13-4/5-2=10,2

b er 16

4-10*2=16

Dvs. forskriften er f(x)= 10,2x+16

Det skal lige siges at det er første gang jeg laver det, så jeg håber i vil hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2012 af nielsenHTX

#4 der er pudselig kommet et 4 tal i stedet for et 7 tal.

så dine a og b værdier er forkerte .

a=(13-7)/(5-2)


Svar #6
12. november 2012 af Fnuttie (Slettet)

Men er det ellers rigtigt?

Er metoden rigtig?

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4, #6

Jeg ved ikke, hvordu får dine tal fra. De to punkter er (2,7) og (5,13) , så

a = (13 - 7) / (5 - 2) = 6 / 3 = 2

Det er vigitgt at få sat de parenteser. Du regner det tilsyneladende som

13 - (4/5) - 2

og det er jo en total misforståelse af formlen, også selv du fik rettet 4 til 7 .


Svar #8
12. november 2012 af Fnuttie (Slettet)

Tak skal i have. 

Nu ved jeg hvordan man beregner a.

b er det så på denne måde

y1-ax1

Dvs sådan her:

7-2*2=10??


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er korrekt fremgangsmåde, men du forstår åbenbart ikke regningsarternes hierarki. Du beregner

(7-2)*2, men der står 7 - (2*2)


Svar #10
12. november 2012 af Fnuttie (Slettet)

Skal minuserne i parantes?


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hvordan mener du?


Svar #12
12. november 2012 af Fnuttie (Slettet)

Eksempelvis:

7-2*2

Vil det så sige man først minuser. Altså 7-2=5. Og derefter ganger man det med 2. Altså 5*2=10?


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Prøv at læse #9 igen. Som jeg skrev der, udregner man det 7 - (2·2) , men du udregnede det som (7-2)·2  .

Sæt dig ind i regningsarternes hierarki. Multiplikation og division udføres før addition og subtraktion.

I øvrigt "minuser" man ikke. Man trækker fra, eller subtraherer. At "minuse" er babysprog.


Svar #14
12. november 2012 af Fnuttie (Slettet)

Det tager jeg som et råd og vil læse om det. 

Ville lige høre for at være sikker

er min forskrift så f(x)=2x*10?


Brugbart svar (0)

Svar #15
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Nej, det er helt galt.


Svar #16
12. november 2012 af Fnuttie (Slettet)

Nååå. 

Mit b er 3.

Vil det så sige at den er f(x)=2x*3??


Brugbart svar (0)

Svar #17
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Nej, det er ikke korrekt. Den lineære forskrift har jo formen f(x) = ax + b .


Svar #18
12. november 2012 af Fnuttie (Slettet)

Men hvis min a er 2 og min b er 3

Så får jeg f(x)=2x+3

Jeg tror at jeg må have lidt mere viden i dette område, før jeg kan se hvad jeg laver forkert.

Har overhovedet ikke arbejdet med det, kun der hjemme hvor jeg har læst lidt om det. 


Brugbart svar (0)

Svar #19
12. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Ja, det er korrekt. Du må da kunne se, at 2x·3 og 2x + 3 ikke er det samme udtryk.


Svar #20
12. november 2012 af Fnuttie (Slettet)

Men jeg takker mange gange, jeg fik den løst til sidst og jeg er sikker på at jeg har lært en del på kort tid takket være dig Andersen11. 

Når jeg kommer i skole i morgen er jeg et skridt foran fordi du hjalp mig så meget, og at jeg nu kan teorien bag ved det. 

Mange tak. 


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.