Fysik

Effekt og effektab i ledninger

14. november 2012 af tranquilla (Slettet) - Niveau: B-niveau

En husejer vil gerne holde en lille havefest og har derfor sat et telt op i sin have.
Han trækker et par ledninger fra sit hus og ud til teltet for at have elektricitet
i teltet.
På baggrund af følgende måledata ønskes blandt andet en bestemmelse af den
elektriske effekt, som er anvendelig i teltet.


• Hver af ledningerne mellem huset og teltet har en resistans på 2,0 ohm.
• Ledningerne er sat i en almindelig stikkontakt, dvs. U = 220 V.
• Strømmen i ledningerne er 5,0A, n°ar alt elektrisk udstyr er tændt ude i
teltet.

a) Effektabet i hver af ledningerne findes.
b) Det samlede effekttab i de to ledninger kan derfor beregnes som:
c) Det samlede spændingsfald over ledningerne kan nu bestemmes.
d) Effekten, som leveres til øl-teltet, kan nu bestemmes.

Har nogenlunde en idé om hvordan man gør, man vil da lige høre om det var rigtigt, er lidt i tvivl om jeg har brugt den rigtige formel :s


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Så beskriv din fremgangsmåde.


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. november 2012 af mathon

   
                ...vis din idérige beregning


Svar #3
14. november 2012 af tranquilla (Slettet)

Altså i disse opgaver tænker jeg

a) P = U*I = R*I², men er bare ikke sikker med ledningerne da der er 2 ??

b) Kan man hurtigt finde ud af efter opgave a)

c) U=U1 + U2

d) ved at finde spændingsfaldet fra hjemmet til ølteltet??


Svar #4
14. november 2012 af tranquilla (Slettet)

Ved den sidste opgave får jeg 1KW men er ikke sikker, mente nok ikke spændingsfald :DD


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. november 2012 af mathon

godt!

a) P = U*I = R*I², men er bare ikke sikker med ledningerne da der er 2

         Ptab_pr_ledning = (2,0 Ω)·(5,0 A)2 = 50 W i hver ledning

b)
         Ptab = 2·(50 W) = 100 W

c)
         Det samlede spændingsfald over ledningerne kan nu bestemmes

         Utab = Ptab / I = (100 VA) / (5 A) = 20 V

d) Effekten, som leveres til øl-teltet, kan nu bestemmes

         Utelt = U - Utab = (220 V) - (20 V) = 180 V


Svar #6
14. november 2012 af tranquilla (Slettet)

Så jeg skal også bare gange med 2 i opg b)


Svar #7
14. november 2012 af tranquilla (Slettet)

Er bare som om at det er det samme :s


Svar #8
14. november 2012 af tranquilla (Slettet)

Jeg tvivler lidt på din opgave c og d.


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. november 2012 af mathon

rettelse


godt!

a) P = U*I = R*I², men er bare ikke sikker med ledningerne da der er 2

         Ptab_pr_ledning = (2,0 Ω)·(5,0 A)2 = 50 W i hver ledning

b)
         Ptab = 2·(50 W) = 100 W

c)
         Det samlede spændingsfald over ledningerne kan nu bestemmes

         Utab = Ptab / I = (100 VA) / (5 A) = 20 V

d) Effekten, som leveres til øl-teltet, kan nu bestemmes

         Ptelt = ((220 V) - (20 V)) • (5 A) = 1000 W


Skriv et svar til: Effekt og effektab i ledninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.