Matematik

Formel for halveringstid

16. november 2012 af Apaas (Slettet) - Niveau: B-niveau

Stoffet natrium-24 er radioaktivt og omdannes gradvis til et andet stof (magnesium-24). Mængden af natrium-24 aftager ekspotentielt som funktion af tiden med en halveringstid på 15,0 timer. Et præparat indeholder på et tidspunkt 3,00 mikrogram natrium-24

a) Hvor mange mikrogram natrium-24 er der tilbage efter 12,0 timer ?

b) Hvor lang tid går der, før der er 0,50 mikrogram natrium-24 tilbage?

 

er helt blank


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. november 2012 af anonym000

Find a vha T½=log(½)/log(a)

a=0,9548

b får du, det er b=3

Dvs forskriften bliver s(t)=3*0,9548t

Hvor s(t) er mængden af stof efter tiden t.

- - -

...............


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. november 2012 af nielsenHTX

du skal opstille en funktion af typen f(t)=b*at

"Et præparat indeholder på et tidspunkt 3,00 mikrogram natrium-24" altså kan du selv bestemme tidspunktet, så vælg det så nemt så muligt altså f(0)=3 ⇒b=3

du skal så bruge halveringskonstanten til at bestemme a, kan gøres på flere måder fx

T½=log(½)/log(a) altså løs

15=log(½)/log(a)  find a

a) bestem f(12) altså indsæt t=12 i din forskrift.

b) løs f(t)=0,5.

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. november 2012 af peter lind

Brug N = N0*(½)t/T hvor T er halveringstiden


Svar #4
16. november 2012 af Apaas (Slettet)

Hvordan isolerer jeg a i ligningen 15=log(½)/log(a)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2012 af anonym000

Du kan godt isolere a i hånden, men du kan så ikke regne den numeriske værdi af a.

Brug et CAS-værktøj til at isolere a i ligningen.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. november 2012 af peter lind

#4 Gang  lgningen med log(a) og divider den med 15. Tag derefter den inverse til logaritmefunktionen på begge sider


Skriv et svar til: Formel for halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.