Matematik

Fourierkoefficienter på kompleks form

17. november 2012 af AllerUsernamesErTaget (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej
Jeg har følgende opgave:

En 2-Pi periodisk, stykkevis differentiabel, og kontinuert funktion f: R->R er givet ved at den har Fourierræken
f(x) = 1+ (1/2)*sin(x)+sum(cos(n*x)/2^n, n = 1 .. infinity)

Hvor jeg skal bestemme Fourrierkoefficienterne på kompleks form. Jeg har plottet den i Maple og set, at den hverken er lige eller ulige.
Derudover havdes det jo fra Fouriers sætning at 
f(x) = 1/2*a0+sum(an*cos(n*x)+bn*sin(n*x)),n=1..infinity)

Derfor må 1/2*a0=1 => a0=2 og sum(an*cos(n*x),n=1..infinity) = sum(cos(n*x)/2^n, n = 1 .. infinity) => an=1/2^n
Samt sum(bn*sin(n*x),n=1..infinity)=(1/2)*sin(x)

Men for at finde dem på kompleks form skal jeg jo også vide, hvad bn er lig med, da formlerne for den komplekse form er
c0=1/2*a0 og cn=1/2*(an-i*bn)
 

Ellers skal jeg kende f(x) for at bruge formlen cn=(1/2*Pi)*int(f(x)*exp(-i*n*x), x=-Pi..Pi)

Håber I kan hjælpe


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. november 2012 af peter lind

Det kan gøres nemmere. Brug at sin(x) = (eix-e-ix)/(2i) og cos(x) = ½(eix+e-ix)


Svar #2
17. november 2012 af AllerUsernamesErTaget (Slettet)

Hej Peter Lind

Tak for dit svar.
Jeg er ikke helt sikkert på, hvordan det skal benyttes. Vil du så sige, at f(x) = 1+ (1/2)*sin(x)+sum(cos(n*x)/2^n, n = 1 .. infinity) på kompleks form er lig med

1+½*(eix-e-ix)/(2i)+sum((1/n^2)*½(einx+e-inx),n=1..infinity)?

 

I næste opgave, skal jeg også bestemme en værdi for N således at N'te afsnitssum SN opfylder at

|f(x)-SN(x)|<=0.01

Der har vi lært følgende to metoder til at bestemme N på

|f(x)-SN(x)|<=(1/sqrt(N))*(1/sqrt(Pi))*sqrt(int(|f'(t)|2,t=-Pi..Pi))

Og 

|f(x)-SN(x)|<=sum((|an|+|bn|),n=N+1..infinity)

Så der skal jeg jo alligevel bruge f(x) eller både an og bn. 
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. november 2012 af peter lind

Hvis du bruger formlerne får du  ∑( ansin(nx)+bncos(nx) )  = ∑( an(einx-e-inx)/(2i) +bn(einx+e-inx)/2 )  Derefter er det blot at rokere med leddene så led med + i eksponentialfunktionen stå sammen og led med minus står sammen

an og bn har du jo så det vil nok være nemmest at bruge formlen med an og bn


Svar #4
17. november 2012 af AllerUsernamesErTaget (Slettet)

Tak for svar.

Jeg er stadig ikke helt med.

∑( an(einx-e-inx)/(2i) +bn(einx+e-inx)/2 ) skrives op for funktionen og leddene rokeres:
 

∑ an*(einx/2i)+bn*(ein/2)+an*(-e-inx/2i)+bn*(e-inx/2)

Hvor an=1/2n. Men vil du så sætte det overstående udtryk lig med ½*sin(x)+ ∑ 1/2n*cos(nx) og finde bn?


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. november 2012 af peter lind

Nej du får jo så ∑½(an/i+bn)einx + ½(-an/i+bn)e-inx)  Dermed har du den på eksponentiel form. Der skal godt nok lige pyntes på den. Sæt værdierne for an og bn og du skal nok også ændre det sidste led ved at skifte fortegn på n og dermed lasde summationen gå fra -uendelig til 0


Svar #6
17. november 2012 af AllerUsernamesErTaget (Slettet)

Men jeg ved jo ikke, hvad bn er? Så kan jeg jo ikke sætte dens værdi ind


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. november 2012 af peter lind

Det fremgår af #0 at den er 2-n med mindre du har skrevet forkert op. Det har du ganske vist; så det er en fortolkning.


Svar #8
17. november 2012 af AllerUsernamesErTaget (Slettet)

Altså Fourierrækken er givet ved:
 

f(x)=1+½*sin(x)+∑(1/2n)*cos(n*x)

Så ville jeg jo sige at a0 = 2, an=(1/2n) og ∑ bn*sin(n*x)=½*sin(x)


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. november 2012 af peter lind

Det vil sige at, b1 = ½, bi =0 for i>1  an= 2-n


Svar #10
17. november 2012 af AllerUsernamesErTaget (Slettet)

Jeg er med på at b1=½ og bi=0, men hvordan kommer du så frem til an=2-n?


Brugbart svar (1)

Svar #11
17. november 2012 af peter lind

Du har jo leddet +∑(1/2n)*cos(n*x) hvilket jo er fourierrækken med an = 2-n


Svar #12
17. november 2012 af AllerUsernamesErTaget (Slettet)

Hov, nu så jeg forkert. Jeg er med på at an=2-n men hvis b1=½ og bi=0 for i>1 så er bn=½ ?


Brugbart svar (1)

Svar #13
17. november 2012 af peter lind

Hvis du vil udtrykke det med n i stedet for i er bn = 0 for n >n>1 så bn=½ gælder kun for n =1


Svar #14
18. november 2012 af AllerUsernamesErTaget (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Jeg har fået styr på det nu :)


Skriv et svar til: Fourierkoefficienter på kompleks form

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.