Matematik

Eksponentiel funktion

17. november 2012 af mimok (Slettet)

Jeg har prøvet at kigge i studieportalen, og jeg har fundet mange svar til denne opgave, men ved hvert eneste svar er der kun givet en løsning, men ikke en forklaring i prosa. Jeg har lidt svært ved at forstå svarene, når det ikke står i prosa, for så kan jeg ikke forklare, hvordan den skal løses. Opgaven lyder:

trykket i atmosfæren, målt i atm, aftager som en funktion af højden, målt i km, over jordoverfladen med god tilnærmelse som en eksponentiel udvikling P med en halveringshøjde på 5 km.

det jeg så skal opskrive er et regneudtryk for P, som funktionen af højden h, idet trykket ved jordoverfladen er 1 atm.

Jeg ved at en eksponentiel funktion skrives:
f(x)=b*a^h

og i dette tilfælde, da b=1, er funktionen: f(x)=a^h

mere ved jeg ikke.


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. november 2012 af SuneChr

Hvad ved vi?

Vi ved, at for h = 0 km (jordoverfladen) er trykket,  p0  =  1 atm.

Vi ved, at for h = 5 km er trykket, p=  1/2 atm.

Vi har derfor

f(0) = 1       ⇒     1 = a0

       og

f(5) = 1/     ⇒    1/2 = a   ⇒   a  =  5√(1/2

# 2  OBS rettet i # 1  

 


Svar #2
17. november 2012 af mimok (Slettet)

Så forskriften bliver:
f(h)=1*25^h ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. november 2012 af SuneChr

5√(1/2) = (1/2)^(1/5) = (5√16)/= 0,8706   med fire dec.

Så vi har

f(h) = 0,8706h


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.