Matematik

Vektor regning

17. november 2012 af Studscientpol (Slettet)

Hej

 

Har en opgave, der lyder: En cirkel er bestemt ved ligningen X2-3x+y2+y-27/2=0

A) Bestem cirkel og radius.

 

Jeg ved, at der skal bruges kvadratkomplettering, for at omskrive ligningen til (x1-x0)+(y1-y0)=r

Centrum har jeg styr på, da det er (1,5 & 0.5), men hvad med radius?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Radius finder man jo ved at samle alle konstanterne på højre side efter kvadratkompletteringen. Dine koordinater for centrum er ikke korrekt. Tjek fortegnene.

x2 -3x + y2 + y -27/2 = 0 , giver

(x - 3/2)2 - (3/2)2 + (y + 1/2)2 - (1/2)2 - 27/2 , dvs

(x - 3/2)2 + (y + 1/2)2 = 27/2 + (3/2)2 + (1/2)2 = 32/2 = 16 = 42

Heraf aflæses både centrums koordinater samt cirklens radius.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. november 2012 af SuneChr

Arbejdes der meget med cirkler, er det måske godt, generelt, at have

x2 + y2 - 2ax - 2by + (a2 + b2 - r2)  =  0          ⇔

                     (x - a)2 + (y - b)2 - r =  0


Skriv et svar til: Vektor regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.