Dansk

Fortolkning af Der er noget galt i Danmark

22. november 2012 af Pandalakrids (Slettet)

Hej jeg er ved at analysere og fortolke John Mogensens Der er noget galt i Danmark

Det er jo tydeligt at han er utilfreds med Danmarks tilstand i det moderne samfund, men er der en dybere mening med sangen? 

 

På forhånd tak!


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. november 2012 af rakijovic

Han angriber (70'ernes) yderligere industrialisering og urbanisering. Kapitalen styrer ("så længe tegnedrengen er i orden kan man få det som man vil"), og taberne er 'den lille mand' og naturen ("Jensen går ned til en å for at fange sig en fisk / Hvad han ofte har gjort / Men der er ingenting at hente / En industri har fyldt åen op med skidt og lort").

Mogensen er kort fortalt ikke tilfreds med Danmarks tilstand og hvordan et gennem lang tid velfungerende samfund ("Dybbøl Mølle") pludselig oplever radikale forandringer til det værre ("maler helt ad helvede til").

Tænk derefter på samtiden i hvilken sangen blev skrevet; det var de vilde røde 70'erne, socialismen og halvrevolutionære tanker flød i samfundet; forstæderne og betonbyggeriet blev en realitet. Christianshavn, som indtil 70'erne nærmest havde været sådan noget halvslumagtigt noget, oplever nu den øgede industrialiserings/urbaniserings øgede mængde trafik ("Lastbil på lastbil ska´ larme og ose / Langs kanalen hvert andet minut"), såvel som udbygning ("Midt i vor by København / Hæslige kasser skyder op"). Man fristes til at tænke 'hvis Mogensen syntes at hans samtids urbanisering og Indre Kbh var slemme, skulle han bare prøve at se Storkbh i dag'...

Nå, men ovenstående burde få sparket dig i gang og givet dig noget at spinde videre på.

- - -

Vriendelikheid is net sinisme wat 'n jol gekry het! ◄ |||| ► Ljubaznost je samo cinizam što je dobio piće! ◄ ||||

► Prietenia este doar cinism care a băut puțin alcool ! 


Skriv et svar til: Fortolkning af Der er noget galt i Danmark

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.