Matematik

Har brug for hjælp ASAP

22. november 2012 af Mikkel1210 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Okay så jeg har det her på A-niveau og burde være i stand til at regne det her ud, men har fuldstændigt glemt hvordan man gør :) 
Opgaven lyder "Fra en hane drypper vand ned i en skål. Tabellen nedenfor viser sammenhørende værdier af tiden (målt i min) og vanddybden (målt i cm). 

t(min): 5|10|15|20|25|30|35|40|45|

d(cm): 0,6|0,9|1,2|1,4|1,6|1,7|1,9|2,1|2,2| 

I en model er sammenhængen mellem t og d af typen d=b*t^a 

a) benyt tabellen data til at bestemme a og b (har jeg fået gjort) 

Skålens indre er 3 cm høj.

b) Benyt modellen til at bestemme det tidspunkt, hvor vandet løber ud over kanten. 
Det er b jeg har problemer med. Har prøvet mig frem, men det giver noget virkelig mærkeligt hver gang, så hvis en venlig sjæl (eller flere) vil hjælpe min gamle hukommelse må i meget gerne svare (skal aflevere imorgen) :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen

d = 3 , dvs

b·ta = 3 , dvs

t = (3/b)1/a


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. november 2012 af nielsenHTX

du ved at d(t) angiver  dybden til tiden t, du har så fået oplyst hvad den dybde er (d(t)=3) du skal finde tiden. altså løs

3=b*ta    find t


Svar #3
22. november 2012 af Mikkel1210 (Slettet)

Så når jeg skal løse det I TI-Nspire så det altså bare at solve 3=b*t^a,t? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er et spørgsmål om at sætte de fundne værdier for a og b ind i den færdige løsning i #1. Der er ingen grund til at bruge solve.


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. november 2012 af hbhans (Slettet)

Eller også kan du gøre det som vi gjorde i gamle dage:

log(b) + alog(t) = log(3) dvs. log(t) = (log(3) - log(b))/a og find antilogaritmen.


Svar #6
22. november 2012 af Mikkel1210 (Slettet)

#4 ja selvfølgelig. Tænkte bare den umiddelbare "nemmeste" løsning 
#5: Jeg skal være ærlig: Jeg kender lidt til log, men jeg er ret sikker på at jeg aldrig har hørt om antilogaritmen før. Kan selvfølgelig være en dag jeg var syg eller andet, men den løsning tror jeg foreløbig jeg holder mig fra ;) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Selv i gamle dage så løsningen ud som i #1. Antilog eller 10x får jo netop udtrykket i #5 tilbage til #1. Udtrykket i #1 kan tastes ind i Excel eller endda direkte ind i google.

#6 -- Nu om dage kaldes antilogaritmen for en eksponentialfunktion.


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. november 2012 af PeterValberg

#7 Nu til dags bruges den famøse solve-kommando næsten hæmningsløst på gymnasierne (og lignende steder). 

Desværre.....

 

#3 Ja, du skal "bare" bruge:        solve(3=b*t^a,t)   

men du skulle nu prøve at gøre det manuelt, som Andersen11 anviser i #1

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Har brug for hjælp ASAP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.