Matematik

Test om to linjer er sammenfaldende [parameterfremstilling]

29. november 2012 af grænseværdi (Slettet) - Niveau: A-niveau

SKÆRING, spørgsmålet står med fede typer

 jeg har to linjer givet ved to parameterfremstillinger, hvor der gælder:

 m : [x,y] = [x1,y1] * s*[rm1,rm2] s ∈R

  l : [x,y] = [x2,y1] * s*[rl1,rl2]   t ∈R

1) Undersøgelse af, om de er parallelle, som de er hvis det(rm,rl) = 0

1.1) Hvis parallelle:

  - Enten sammefaldende eller ikke sammenfaldende

1.2) Test om de er sammenfaldende UDEN at regne om til ligning af formen ax+by+c = 0 , hvor man her kan kigge på leddet 'c'

 Hvordan gør jeg dette? Kan I vise mig det konkret, fordi jeg ved godt, at de er sammenfaldende, hvi fikspunkterne i deres parameterfremstillinger ikke ligger på én og samme linje, er   linjerne parallelle men ikke sammenfaldende.

2) Finde skæringspunktet:

 - Sæt parameterfremstillingerne lig hinanden: To ligninger m. to ubekendte (s og t)
 - s og t findes og sættes dernæst ind i deres respektive parameterfremstillinger
- det skal give det samme resultat

 

Spørgsmålene står med fede typer :) TAK

Er resten OK? (Resten af min skærings-teori) ? :)

  


Svar #1
29. november 2012 af grænseværdi (Slettet)

Ekstra spørgsmål til #0

 2) Finde skæringspunkter

  Jeg finder vel en stedvektor til skæringspunktet og ikke et punkt, har jeg ret? Tak


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

De to linier er parallelle, hvis de to retningsvektorer er parallelle. De to linier er sammenfaldende, hvis vektoren P1P2 er enten nulvektoren eller parallel med de to retningsvektorer, hvor P1 er det faste punkt på den ene linie, og P2 er det faste punkt på den anden linie.

To egentlige vektorer a og b er parallelle, hvis og kun hvis |ab| = |a||b| .

2) Skæringspunktet findes ved at benytte forskellige parametervariable for de to linier (s og t), og så løse ligningssystemet

x1(s) = x2(t)

y1(s) = y2(t)

Sættet (s,t) der er løsningen til ligningssystemet, kan så benyttes ved indsættelse i de respektive parameterfremstillinger til at beregne skæringspunktets koordinater

(x1(s) , y1(s)) = (x2(t) , y2(t))


Svar #3
29. november 2012 af grænseværdi (Slettet)

Tak Andersen..

 

Jeg finder lige på et eksempel og ser, om jeg har forstået det rigtigt..
 

l: [x,y] = [1,2] + t*[1,2]

                Pl            rl

m : [x,y] = [2,1] * s * [2,1]

                    Pm            rm

Parallelle ? det(rl,rm) =  [-2,1] • [2,1] = -4 + 1 = -3 ≠ 0 dvs. nej

Sammenfaldende? PlPm = [2-1 , 1-2] = [1,-1]        Ikke nulvektoren

                Parallel med en af retningsvektorerne?

                                               det(PlPm, rl) = [1,-1] • [-2,1] = -2 -1 = -3 ≠ 0   no

                                              det(PlPm, rm) = [1,-1] • [-1,2] = -1 - 2 = -3 ≠ 0 no

 

Dvs. ikke sammenfaldende og ej heller parallelle, korrekt eller wrong? :S


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvis du har vist, at linierne ikke er parallelle, er der ingen grund til så at undersøge, om de er sammenfaldende. To linier, der ikke er parallelle, kan ikke være sammenfaldende.

Undersøgelsen om sammenfald benyttes til at skelne mellem om der er tale om to forskellige parallelle linier, eller den samme linie med to forskellige parameterfremstillinger.

I tilfældet, hvor de to linier ikke er parallelle, kan det udmærket tænkes, at vektoren P1P2 er parallel med den ene af de to liniers retningsvektorer, hvis for eksempel P1 eller P2 er det fælles skæringspunkt mellem linierne.


Svar #5
29. november 2012 af grænseværdi (Slettet)

#4 ja ok ok tak

Lad os sige, at det(rl,rm) = 0

 Ville dette så være en korrekt måde at se, om de er sammenfaldende på: ?

        Sammenfaldende? PlPm = [2-1 , 1-2] = [1,-1]        Ikke nulvektoren

                Parallel med en af retningsvektorerne?

                                               det(PlPm, rl) = [1,-1] • [-2,1] = -2 -1 = -3 ≠ 0   no

                                              det(PlPm, rm) = [1,-1] • [-1,2] = -1 - 2 = -3 ≠ 0 no

Dvs. ikke sammenfaldende


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det fremgår vel af forklaringen i #2. Hvis det er vist, at de to linier er parallelle, er det tilstrækkeligt at undersøge forholdet mellem P1P2 og den ene af de to retningsvektorer. Hvis den er parallel med den ene retningsvektor, er den selvfølgelig også parallel med den anden, og modsat, hvis den ikke er parallel med den ene retningsvektor, er den jo heller ikke parallel med den anden.


Svar #7
29. november 2012 af grænseværdi (Slettet)

TAK - endnu et spørgsmål

jeg har et spørgsmål mere vedr. skæring

 

m : [x,y] = [x0,y0] + t • [rx,ry] , t ∈R

l : ax + by + c = 0

Fremgangsmåde:

1) Er de parallelle? det(nl,rm) = 0

1.1) Hvis parallelle

- Enten sammenfaldende eller ikke sammenfaldende

1.2) Er de sammenfaldende

- ? ? ? ? ? ? ? ?  ? ? ? ?  ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?  ?

- Evt. få den ene over til en parameterfremstilling eller omvendt?

 2) Skæring

 hvis det(nl,rm) ≠ 0

- Parameterfremstillingen indsættes i linjens ligning, hvor der er en ligning med en ubekendt t
-  t sættes ind i parameterfremstillingen
- Giver en stedvektor til skæringspunktet


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

I den opstilling, hvor man kender parameterfremstillingen for den ene linie og ligningen for den anden, kender man umiddelbart retningsvektoren rm for den ene linie og normalvektoren nl for den anden linie. De to linier er parallelle, hvis og kun hvis de to vektorer er vinkelrette på hinanden, dvs, hvis og kun hvis
nlrm = 0 . Udtrykket med determinanten kan ikke benyttes som du angiver det.

Hvis linierne er parallelle, kan man beregne afstanden fra det faste punkt P1 på linien m til linien l . Hvis afstanden er 0, er de to linier sammenfaldende. Hvis afstanden er > 0, er de to linier forskellige og parallelle.

Der er tale om skæring (for linier i planen), hvis de to linier ikke er parallelle, dvs, hvis nlrm ≠ 0 . Igen kan man ikke benytte determinantudtrykket her.

Det er korrekt, at man bestemmer skæringspunktet ved at indsætte parameterudtrykkene x(t) og y(t) i den anden linies ligning og løser den fremkomne ligning i t. Denne løsningsværdi for t fremstiller så skæringspunktet ved indsættelse i linien m's parameterfremstilling.


Svar #9
29. november 2012 af grænseværdi (Slettet)

Hvis linierne er parallelle, kan man beregne afstanden fra det faste punkt P1 på linien m til linien l . Hvis afstanden er 0, er de to linier sammenfaldende. Hvis afstanden er > 0, er de to linier forskellige og parallelle

GENIALT

Lige et spørgsmål mere..  Når jeg har:

l : a1x + b1y + c1 = 0

m : a2x + b1y + c2 = 0

 Så er det   det(nl,nm) = 0, hvis de er parallelle, korrekt?

  Hvis de er parallelle: Leddet c er ens => De er sammenfaldende

 

- Hvordan beskriver jeg med ord, at disse to er sammenfaldende? (Jeg tror da, de er sammenfaldende- selvkonstrueret eksempel). At den ene ganget med en skalar giver den anden og har dermed samme c-værdi? = > Sammenfaldende..

2 x + 2 y + 4 = 0
 x + y + 2 = 0
 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er næsten korrekt. Prøven for parallelitet er korrekt. De to linier er parallelle, hvis og kun hvis deres normalvektorer er parallelle, men ved undersøgelsen af sammenfald må man se på de normaliserede c-værdier. Man skal således se på c1' = c1/√(a12+b12) og c2' = c2/√(a22+b22) og yderligere skal man eventuelt gange den ene ligning med -1 , så at de to normaliserede normalvektorer peger i samme retning. Først da kan man afgøre sammenfaldet ved at se på, om c1' er lig med c2' .


Svar #11
29. november 2012 af grænseværdi (Slettet)

Kommer tilbage i morgen.. hvis du har tid... er for træt, god nat og tak for hjælpen... så husk at tjekke tråden i morgen :)


Svar #12
29. november 2012 af grænseværdi (Slettet)

#10 jeg har aldrig hørt om normaliserde c-værdier, og jeg skal ikke mene, at det ligger i mit 'pensum' ...

 Kan man ikke bare se, at hvis to linjer har samme c-værdi og er parallelle, så er de sammenfaldende, f.eks.

   2x + 4y + 8 = 0

    x + 2y + 4 = 0

  Det ses, at de er parallelle pga. de to normalvektorer... og c-værdien vil dermed være den samme, hvis man ganger den ene med et tal ...  = > Sammenfaldende ?

Andre må også gerne hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. november 2012 af PeterValberg

#10 Jeg har et spørgsmål, - i det givne eksempel (i #9)

1)  2x + 2y + 4 = 0
2)      x + y + 2 = 0

er det da ikke "overkill" at inddrage normaliserede c-værdier, idet
en forlængelse med 2 af den sidste ligning netop giver den første ligning,
er sammenfald af linjerne da ikke påvist ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Jo, det er da nok, men jeg gav en generel fremgangsmåde i #10, som virker i alle tilfælde. Hvis man umiddelbart ved forlængning kan se, at planernes ligninger er ens, er opgaven jo færdig der.


Skriv et svar til: Test om to linjer er sammenfaldende [parameterfremstilling]

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.