Matematik

Gør rede for f har et maksimum

05. december 2012 af GumbaGumba31 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er bestemt ved:

f(x)=3·ln x-x3, x>0 

a) Bestem f'(x), og gør rede for, af f har et maksimum

 

Nogen der kan hjælpe :-)?


Brugbart svar (3)

Svar #1
05. december 2012 af LubDub (Slettet)

  f(x) = 3 • ln(x) - x3 , x > 0

 Regler

            f(x) = xn                f '(x) = n • xn-1

  og

            g(x) = ln(x)          g '(x) = 1/x

 f '(x) = ..

 

f '(x)  benyttes til at beregne ekstremumspunkter (minimum eller maksimum)

                Disse opfylder f '(x) = 0.

Herudfra fastlægges monotoniintervalerne. Fortegnsvariationen for f '(x) i disse intervaller fastlægger monotonien for f(x).

Hvis  f '(x) > 0 ∀x ∈ I, er f voksende i I.

Hvis  f '(x) < 0 ∀x ∈ I, er f aftagende i I.

Hvis  f '(x) = 0 ∀x ∈ I, er f konstant i I.


Svar #2
05. december 2012 af GumbaGumba31 (Slettet)

#1 eh.. tak, men kan du muligvis forklare lidt mere end det :D?

Ved at f'(x)=3(1-3x2) / x-x3

Hvilke stikprøver skal jeg lave :D?


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. december 2012 af LubDub (Slettet)

Er det ikke  f(x)=3 • ln(x) - x3 ?

    fordi så:  f '(x) = 3 • (1/x) - 3x2

                   f '(x) = -3x2 + 3/x

 


Svar #4
05. december 2012 af GumbaGumba31 (Slettet)

#3 tror du har ret :D


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. december 2012 af LubDub (Slettet)

Løsning ved hjælp af maple, siden du gav udtryk for, at du brugte maple

 f(x) = 3 • ln(x) - x3 , x > 0

 f '(x) = -3x2 + 3/x

Grafen for f tegnes i et passende interval, så ekstrema ses:

http://cdn.imghack.se/images/9e79ed3230110cb27497128dfd60de3f.png

Dernæst bestemmes nulpunkt og fortegn for f ':

f '(x) = 0

-3x2 + 3/x = 0

-x2 + 1/x = 0    - her gættede jeg mig frem til, at x = 1

Løsningen til ligningen f '(x) = 0 sammenholdt med grafen for f viser, at

 f er voksende i intervallet ]0,1]

 f er aftagende i intervallet [1, ∞[

 f har globalt maksimum i 1

 


Svar #6
05. december 2012 af GumbaGumba31 (Slettet)

#5 Mange tak for hjælpen :-)!


Skriv et svar til: Gør rede for f har et maksimum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.