Fysik

Hjælp til beregning af Q-værdi

11. december 2012 af JonasMcc (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg sidder med et lille problem. Jeg skal beregne en Q-værdi af et beta plus henfald. 

6429Cu → 6428Ni + 01e + neutrino

Jeg beregner først Δm. 

Δm = m(Ni-64) + me+ - m(Cu-64) = 63,927966 u + 1/1823 u - 63,9295972 u = -0,00108265 u 

Hernæst beregnes Q-værdien 

Q = 0,00108265 u · 931,5 MeV/u = 1,008488475 MeV. 
Men ifølge facit er resultatet 1,675 MeV. Er der en der kan hjælpe her, jeg har set mig fuldstændig kold på opgaven. 

Tak på forhånd! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. december 2012 af peter lind

Når et atom henfalder med betastråling går atomnummeret 1 op ikke 1 ned som i din angivne reaktion


Svar #2
12. december 2012 af JonasMcc (Slettet)

Ikke når det er beta plus. Der omdannes en proton til en neutron, derfor går atomnummeret ned.

Skriv et svar til: Hjælp til beregning af Q-værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.