Matematik

Eksponentiel funktion

14. december 2012 af ibo1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg har et spørgsmål.

Jeg er igang med at isolere a i denne formel: T2=log(0,5)/log(a)

og har fundet frem til: log(a)=log(05)/T2

Hvordan kan jeg få log væk så jeg kun får a?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at   10log(a) = a .


Svar #2
14. december 2012 af ibo1 (Slettet)

mange tak :)


Svar #3
14. december 2012 af ibo1 (Slettet)

Har brug for lidt mere hjælp..

Her er opgaven: Ved forsøgets start var der 15 bakterier, og det viser sig, at antallet af bakterier fordobles, hver gang der er gået 22 minutter.

opstil en formel, der beskriver antal bakterier som funktion af antal minutter efter forsøgets start.

Har brugt fordoblingskonstanten som formel og fundet frem til a.

a= 0,9689

hvad nu?

skal jeg opstille en formel: y= b*a^x ?

hvis ja er b så 15?


Svar #4
14. december 2012 af ibo1 (Slettet)

Eller skal jeg bare skrive: y=b*0,989^x

hvor b er antal bakterier ved forsøgets start, og x er antal minutter efter forsøgets start?


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

a kan ikke være mindre end 1, når der er tale om fordobling.

Man kan direkte skrive

y = 15 · 2x/22 = 15 · (21/22)x ,

hvor x er tiden målt i minutter.

 


Svar #6
14. december 2012 af ibo1 (Slettet)

For at være lidt besværlig: Har lige regnet mig frem og den er rigtig:) men vil gerne have det forklaret så jeg ved det til næste gang..

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man kan benytte udtrykket for fordoblingskonstanten

T2 = log(2)/log(a) ,

log(a) = log(2) / T2, og dermed

a = 21/T2

Med T2 = 22min fås så

a = 21/22 = 1,032008


Svar #8
14. december 2012 af ibo1 (Slettet)

ahaa nu er jeg med har forvekslet halverings og fordoblingkonstanten..

har skrevet= T2 =log 0,5/log a

øv:) men mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.