Matematik

Funktioner

16. december 2012 af Ferhat2765 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg er i gang med at regne en opgave ud, men er ikke sikker på om jeg gør det rigtigt.

Opgaven ser sådan her ud:

Alkohol er det eneste rusmiddel, der nedbrydes med konstant hastighed. For alle
andre rusmidler gælder der, at man i løbet af en fast tidsrum nedbryder en vis
procentdel af rusmidlet. Dette betyder, at mængden af rusmidlet i kroppen aftager
eksponentielt med tiden. Betegnes mængden af rusmidlet i kroppen med M og
tiden efter indtagelse med t, så har vi altså
M = M0 ⋅ at,
hvor M0 er mængden af rusmidlet i kroppen lige efter indtagelse, og a er en konstant,
der afhænger af det pågældende rusmidddel. Da mængden aftager med
tiden, vil a < 1.

(a) For et vist rusmiddel oplyses det, at a = 0.95 (når tiden måles i timer).
(i) En person indtager 3 mg af rusmidlet. Hvor meget af rusmidlet har personen tilbage i kroppen efter 1,2,5,12,24 og 100timer.

Jeg ved ikke helt hvad jeg skal gøre.

har denne forskrift:

M=M0*at

Og jeg ved at jeg skal sætte 1,2,5,12,24 og 100 ind på t's plads. Jev ved også at a er 0,95.

Men har bare ikke rigtigt fundet ud af hvad m0 er.

Håber meget på at i vil hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2012 af PeterValberg

M0 må jo i så fald være 3 mg og din forskrift:

M(t) = 3·0,95t

hvor t er tiden efter indtagelsen (målt i timer)
og M(t) er mængden, der er tilbage i kroppen efter t timer (målt i mg)

Bestem nu:

M(1)
M(2)
M(5)
M(12)
M(24)
M(100)

ved indsættelse af fx t=1 i din forskrift, - hvilket giver dig M(1)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
16. december 2012 af Ferhat2765 (Slettet)

Vil det så sige at 1 er 2,85?

Har gjort det på følgende måde:

M(1) = 3·0,951=2,85


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2012 af PeterValberg

Du kan ikke sige at 1 = 2,85 det er jo en modstrid, men du mener sikkert M(1) = 2,85
hvilket er korrekt ud fra det givne

Altså er indholdet i kroppen 2,85 mg af stoffet én time efter indtagelsen af 3 mg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
16. december 2012 af Ferhat2765 (Slettet)

Jeg takker mange gange


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.