Fysik

Isens smeltevarme udregning???

18. december 2012 af ConfusedOfMath (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg kender= 

Bægerets vægt: 4,11 g
Bæger med vand vægt: 303,63 g
Is masse: 36,51 g
Vand start temperatur: 16,7
Vand sluttemperatur: 7.6

    -  (vi lavede forsøget med et flamingobæger")


jeg skal udregne smeltevarmen for isen, men jeg ved ikke hvordan??


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Opstil energiregnskabet. Måske kan man antage, at bægeret ikke ændrer temperatur. Hvis isen starter med temperaturen 0ºC, skal isen smeltes og den smeltede is opvarmes så som vand til sluttemperaturen. Ernergien til denne opvarmning og smeltning kommer fra vandet, der afkøles fra starttemperaturen til sluttemperaturen.

Lis·mis + mis·cvand·(Tslut - T0C) = mvand·cvand·(Tstart - Tslut)


Svar #2
18. december 2012 af ConfusedOfMath (Slettet)

skal man så ikke isolere et eller andet for at kunne sætte mine tal ind.


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jo. Man skal jo indsætte alle de kendte størrelser og så isolere den eneste ukendte størrelse, isens smeltevarme Lis .


Svar #4
18. december 2012 af ConfusedOfMath (Slettet)

skal man så bare fjerne Lis og sige Lis = (gange alle de andre tal)

 

jeg er ikke god til at isolere?? hvordan skal det skrives


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Isoler leddet med Lis og divider så med mis .


Svar #6
18. december 2012 af ConfusedOfMath (Slettet)

Lis = cvand · (Tslut - T0C) · mvand · cvand · (Tstart - Tslut) 
       ________________________________________

                                    mis

 

Er det svaret. hvis ikke, ved jeg ikke hvordan man gør 


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det er ikke helt rigtigt. Du har ganget de to led sammen.

Ligningen har formen

Lis·mis + a = b

Det drejer sig om at isolere Lis .


Svar #8
18. december 2012 af ConfusedOfMath (Slettet)

så kan jeg ikke finde ud af det :(

vil du ikke skrive det ned, så jeg kan se hvad du mener så jeg ved det til en anden gang :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Lis·mis = b - a

Prøv nu at isolere Lis .


Svar #10
18. december 2012 af ConfusedOfMath (Slettet)

Er det det så

LisT= (Tslut-T0C) * mvand - Cvand
        _____________________

                     mis


Brugbart svar (1)

Svar #11
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej. Prøv nu at flytte leddet mis·cvand·(Tslut - T0C) over på højre side og divider resultatet med mis .


Svar #12
18. december 2012 af ConfusedOfMath (Slettet)

Lis    = mis·cvand·(Tslut-T0C)

        ________________

                     mis


Brugbart svar (1)

Svar #13
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej. Nu har du jo bare smidt hele det oprindelige led på højre side væk.

Se #9

Lis·mis = b - a

Lis = (b - a) / mis


Svar #14
18. december 2012 af ConfusedOfMath (Slettet)

hvad er b og a


Brugbart svar (1)

Svar #15
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det er jo en kortform for de to led i den oprindelige ligning,

a = mis·cvand·(Tslut - T0C)   ,   b = mvand·cvand·(Tstart - Tslut)


Svar #16
18. december 2012 af ConfusedOfMath (Slettet)

skal det så være

Lis = (mvand·cvand·(Tstart-Tslut )) - (mis·cvand·(Tslut - T0C))
       _________________________________
                                mis

 

hvis det er forkert igen, vil du så ikke være sød at gøre det, for jeg kan ikke.


Brugbart svar (1)

Svar #17
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det er faktisk korrekt nu.


Svar #18
18. december 2012 af ConfusedOfMath (Slettet)

godt!! :D 

så bare for at være helt sikker. skal der så stå=

mvand = 299,52 

cvand = ????

Tstart = 16,7

Tslut = 7,6

mis= 36,51

T0C = 0

(mvand·cvand·(Tstart-Tslut )) - (mis·cvand·(Tslut - T0C)
_______________________________________________________________

 

Bægerets vægt: 4,11 g
Bæger med vand vægt: 303,63 g
Is masse: 36,51 g
Vand start temperatur: 16,7
Vand sluttemperatur: 7.6


Skriv et svar til: Isens smeltevarme udregning???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.