Fysik

Fysik

24. december 2012 af Lars195 (Slettet)

Når man siger I_Rms Står det så for det for gennemsnitlige strøm f.eks. for en vekselsspændning?..

Så forstår jeg ikke hvorfor man siger at vores stikkontakter er 325 V_rms.. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. december 2012 af Martinen (Slettet)

Det er fordi til vekselstrøm knytter sig flere værdier, der er tidsafhængig, i modsætning til jævnstrøm. Ved vekselstrøm følger strømmen en sinuskurve, hvorfor effektivværdien, altså den værdi vi i prasksis arbejder med, er tidsafhængig udgående fra strømmens maksimalværdi --> U(eff) = U(maks) * sin(ωt)


Svar #2
24. december 2012 af Lars195 (Slettet)

Armen altså.. Så tror man lige at man har styr på det, også har man det ikke.
 

RMS står for gennemsnitlig => hvad bruges den til?

sinuskurve giver os den effektive spænding? hvad bruger man denne tid?

 

Hvordan er det man ser på effekten i denne sammenhæng?

 

 

AHH!!!??


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. december 2012 af Martinen (Slettet)

Altså RMS er jo et udtryk for effektivværdien og det er den værdi vi arbejder med i praksis. Det er ikke middelværdien!!! Grunden fordi man har så mange værdier er, at det er vekselstrøm og her er strømmen ikke altid ens, da den skifter frem og tilbage (i DK 50 ganger per sek, da 50Hz)

Har vedhæftet en rapport, som måske kan hjælpe dig med at forstå det :-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. december 2012 af Martinen (Slettet)

Sorry, glemte filen :-)


Svar #5
24. december 2012 af Lars195 (Slettet)

intet vedhæftet...


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. december 2012 af Martinen (Slettet)

Så prøver vi lige igen. Kan dog se, at den er vedhæftet????


Svar #7
24. december 2012 af Lars195 (Slettet)

Shiit.. synes ikke meget af det giver mening.. billedet 
http://snag.gy/HsdLV.jpg 

Kunne du forklarer hvorfor forskellen mellem middel og effektiv, og hvorfor de angivet som de på enhedscirklen..


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. december 2012 af Martinen (Slettet)

En cirkel har 360°, hvilket svarer til en svingning/omdrejning af strømmen. Effektivværdien er den værdi man måler til et givent tidspunkt på kurven. Tidspunkt på en sinuskurve er tidsafhængig. Værdien kan dog ikke overskrdie maksimalværdien, hvorfor både middel og effektivværdien er en afledning af maksimalværdien, som dog er frekvensafhængig. Da vi har stift net i DK og derfor altid bruger 50Hz bruger man en faktor til omregning, som vist i formlerne i den fil jeg sendte.


Svar #9
24. december 2012 af Lars195 (Slettet)

hmm..  hvad bruges de værdier til.. og hvordan kommer man frem til den effektive ?


Brugbart svar (1)

Svar #10
24. december 2012 af Martinen (Slettet)

Du skal kun bruge den effektive. De andre er mere noget man bruger når man skal igang med el-installatør eller være ingeniør. 

Hvordan man kommer frem til værdierne står i den fil jeg har sendt dig


Svar #11
24. december 2012 af Lars195 (Slettet)

ingeniør...


Brugbart svar (1)

Svar #12
24. december 2012 af Martinen (Slettet)

????


Svar #13
24. december 2012 af Lars195 (Slettet)

Jeg er igang med ingeniør uddannelse... Så burde jeg ikke vide det?


Brugbart svar (1)

Svar #14
24. december 2012 af Martinen (Slettet)

Altså effektivværdien svarer jo som sagt i princippet til en jævnstrømsværdi, dvs. 1A afgivet effektivværdi omsætter sammen energi som 1A jævnstrøm.

Middelværdien giver dig et billede af hvor meget man omsætter gennemsnitlig. Den er derfor i princippet summen af effektivværdierne over et givent tidsrum.

Maksimalværdien er den maksimale energi man kan omforme i et kredsløb og det er normalt denne værdi man skal bruge til, når man designe fx en motor. Her skal dog også tages højde for kortslutningsstrømme og en par andre strømme man arbejder på el-installatør området.


Brugbart svar (1)

Svar #15
24. december 2012 af Martinen (Slettet)

Og så har man også forskellige værdier, fordi man har ikke altid ren sinusformede strømme


Svar #16
24. december 2012 af Lars195 (Slettet)

Altså effektivværdien svarer jo som sagt i princippet til en jævnstrømsværdi, dvs. 1A afgivet effektivværdi omsætter sammen energi som 1A jævnstrøm.

 

Forstår jeg ikke helt

 

 

altså hvis man sender en AC 100*sin(5t), vil V_Rms = 100 ?


Brugbart svar (1)

Svar #17
24. december 2012 af Martinen (Slettet)

Nej, fordi når bruger formlen U(eff) = U(maks) * sin(ωt), så vil 100 være din maks værdi. Husk i DK har vi stift net og den værdi du måler med et voltmeter og arbejder er altid effektivværdien!!! Medmindre du skal konstruere eller designe elektisk udstyr skal man ikke bruge de andre værdier


Svar #18
24. december 2012 af Lars195 (Slettet)

Jamen sådan som du opstiller det vil V_RMS være givet ved AC spændningen til hvilken som helst tidspunkt.. 

 

hvad mener du med stift net?..

 


Brugbart svar (1)

Svar #19
24. december 2012 af Martinen (Slettet)

Jo, det kan man godt sige. :-)

Stift net betyder at nettets frekvens er lig, dvs. selvom en motor/generator drejer med en hastighed, der ikke svarer til netfrekvensen 50Hz, så vil nettets frekvens ikke ændre sig, fordi det er de store centrale kraftværker der bestemmer netfrekvensen. Du kan heller ikke indkoble en generator til nettet, hvis den ikke nogenlunde har den sammen frekvens som nettet. På skibe er frekvensen dog 60Hz. Forskellen mellem frekvenserne gør også at vi har en netspænding på 440V/60Hz på skibe og 400/380V/50Hz i land 


Svar #20
24. december 2012 af Lars195 (Slettet)

hvorfra har jeg så de 325 V_rms fra.. og hvis du skulle stille op som en sinus form hvordan vil den så se ud?

 


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 46 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.