Matematik

spørgsmål til løst opgave

01. januar 2013 af thelight

Hej jeg har et spørgsmål til en tidligere løst opgave herinde

 

Det drejer sig om opgave 2 i nedenstående link

 

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=951216

 

Jeg forsåtr ikke helt hvorfor man ska løse ligningen (v - tu)•v = 0 ? hvad får man ved at gange (v - tu) med v helt præcist ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. januar 2013 af peter lind

skalarproduktet mellem 2 vektorer er 0 hvis de står vinkelret på hinanden eller mindst en af dem er 0 vektoren. Sagt på en anden måde skalarproduktet mellem 2 egentlige vektorer er lngden af den ene vektor gange længden af den anden vektor gange cosinus til den mellemliggende vinkel. cos(90º) = 0


Svar #2
01. januar 2013 af thelight

men der er så tale om længder når man skriver (v - tu)•v = 0


Svar #3
01. januar 2013 af thelight

jeg mener jeg kan se at ved at gange v ind så får man v^2 -t*u*v men er det så længder eller hvad ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man skal skrive det i vektornotation (v - tu)•v = 0 , og ganger man ind får man

vv - t·(uv) = 0

Der er tale om skalarprodukter af to vektorer. Skalarproduktet vv af en vektor med sig selv er lig med kvadratet på vektorens længde: vv = |v|2 , men i almindelighed er skalarproduktet af to vektorer uv ikke lig med produktet af de to vektorers længder. Hvis vektorerne u og v står vinkelret på hinanden, er deres skalarprodukt uv jo lig med 0. Her løser man ligningen i t:

t = |v|2 / (uv),

hvor man så benytter de kendte koordinatudtryk for u og v til at beregne tallet t.


Svar #5
01. januar 2013 af thelight

ok for at isolere t skal man lægge t til på begge sider af lighedstegnet men hvordan er det man kommer frem til at v^2 skal divideres med u*v?

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man isolerer t i en ligning af formen

b - a·t = 0 , dvs

a·t = b, eller

t = b / a ,

hvor b = |v|2 og a = uv ,


Svar #7
01. januar 2013 af thelight

ok mange tak

 


Skriv et svar til: spørgsmål til løst opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.