Matematik

hjælp til sidste opgave

02. januar 2013 af louisehanseen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 10


Befolkningstallet i Dødby er i mange år faldet med en fast procentdel hvert år. I løbet af 10 år falder befolkningstallet således med 15 %. I 2010 var der 15000 indbyggere i byen.


a) Opstil en forskrift for sammenhængen mellem år efter 2010 og indbyggere i byen.

15/10=1,5%

f(x)=15000*1,9805^x

b) Hvor mange mennesker var der i byen i år 2000?

f(x)=15000*0,88^10

f(x)=4177,51

c) I hvilket år faldt indbyggertallet til under 30000?

 

jeg har prøvet at svare, jeg ved ikek om jeg har svaret rigitgt hvis ikke hjælp, samt manlger jeg opgave c.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2013 af peter lind

Løs ligningen f(x) = 30000


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Dine svar er ikke korrekte. Opstil en eksponentiel model ud fra opgavens oplysninger.

I 2010 var der 2010 indbyggere.

10 år senere, i 2020, vil der være 15% færre, dvs 15000 - 15000·0,15 = 15000·0,85 = ...

Opstil nu en eksponentiel model ud fra de to punkter (0 ; 15000) , og (10 ; .....)

Benyt modellen til at besvare de øvrige spørgsmål:

b) Beregn f(-10)

c) Løs ligningen f(x) = 30000 .

Du tænker slet ikke over, om dine svar giver mening? Når befolkningstallet oplyses at være faldende med tiden, må man da gå ud fra, at befolkningstallet i år 2000 var større end i år 2010. Faktisk kan spm. b) løses uden at opstille modellen, idet befolkningstallet for år 2010 må være 15% mindre end tallet for år 2000, dvs

f(-10) = f(0)/0,85 = 15000/0,85.


Svar #3
02. januar 2013 af louisehanseen (Slettet)

30000=15000*1,9805^x---> x=1,014

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Start med at opstille modellen korrekt.


Svar #5
02. januar 2013 af louisehanseen (Slettet)

Andersen det kan ikke være rigitgt at du hele tiden kommentere min opslag selvom jeg ikke kan forstå hvad du mener


Skriv et svar til: hjælp til sidste opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.