Fysik

Forholdet mellem normalkraft og vægt

03. januar 2013 af Flemming1212 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg sidder her og kæmper med et problem som lyder:

 

En bil holder på en vej som bøjer sig over x-aksen. Hvad er forholdet mellem normalkraften og vægten når:

 

a) vinklen over x-aksen = 15º

b) vinklen over x-aksen = 35º

 

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Normalkraften er projektionen af tyngdekraften (vægten) på normalen til vejen. Man må formode, at tyngdekraften er parallel med y-aksen. Lav en tegning og få overblik.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

cosinus til vinklen over x-aksen angiver forholdet mellem normalkraften (hosliggende) og vægten (hypotenusen). Det bliver tydeligt, når du laver en figur.


Svar #3
03. januar 2013 af Flemming1212 (Slettet)

Med forholdet mener jeg: normalkraften/vægten, jeg prøvede at gør som du siger, og da normalkraften er parallel med x-aksen, dvs. ortogonal med vægten, er det så ikke rigtig at forholdet netop er henholdsvis cos(15) og cos(35)?


Svar #4
03. januar 2013 af Flemming1212 (Slettet)

Men jeg forstår bare ikke hvorfor vægten er hypotenusen?


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

Normalkraften er ikke parallel med x-aksen, men vinkelret på skråplanen, hvorpå bilen kører

 


Svar #6
03. januar 2013 af Flemming1212 (Slettet)

Ok, så dvs. normalkraften svarer til hosliggende side mens vægten er hypotenusen, da vejen bøjer?.


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja. Vejen danner den angivne vinkel med x-aksen, så normalkraften danner den samme vinkel med tyngdekraften.


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. januar 2013 af mathon

 

          forholdet mellem normalkraften |FN| og vægten |m•g|

                                                  m·g / (m·g•cos(α)) = cos(α)


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. januar 2013 af mathon

selvfølgelig

#8

 

          forholdet mellem normalkraften |FN| og vægten |m•g|

                                                  m·g / (m·g•cos(α)) = 1 / cos(α) = sec(α)


Brugbart svar (1)

Svar #10
04. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Når jeg hører tale om forholdet mellem a og b, tænker jeg på forholdet (a / b) , så ved forholdet mellem normalkraften |FN| og vægten |m·g| ville jeg forstå

|FN| / |m·g| = (m·g·cos(α)) / m·g = cos(α)


Skriv et svar til: Forholdet mellem normalkraft og vægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.