Matematik

Koordinatsystem linierne?

06. januar 2013 af Sofiesolima (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej

Jeg fik denne opgave, men mit problem er bare, at jeg overhovede ikke forstår den? 

Tegn i et koordinatsystem linierne m og n således:
M: y = 2x -2
N: y = -x + 4.
-I hvilket punkt skærer de to linier hinanden'

Jeg håber virkelig du/i vil hjælpe!!! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. januar 2013 af Kathrineandersen93 (Slettet)

Hej,

Du skal indsætte forskellige tal i dine lininger, der hvor x står. f.eks:
M: (Vi indsætter f.eks. 3): y=2*3-2 -> Dette giver 4. Så har du den første koordinat/punkt: (3,4)
Og sådan gør du med 3-4 tal mere, så du har en linje. 
Bagefter gør du det samme ved den anden linje N. 

Giver det mening??? 


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. januar 2013 af hbhans (Slettet)

Ligningen for en ret linie har formen

y = ax + b

hvor x og y er et punkt på linien og a er hældningstallet, dvs tilvæksten i y hver gang x stiger med 1;

 b er det stykke som linien afskærer af y-aksen.

m:  y = 2x - 2 er altså en ret linie der peger skråt opad med en tilvækst på 2 når x øges med 1, og som går gennem -2 på y-aksen - det er punktet (0,-2). Hvis vi sætter x til fx 3, så bliver y = 2*3 - 2 = 4, så linien går altså bl. a. gennem punktet (3,4).

De to linier skærer hinanden der hvor de har et fælles punkt, dvs. for den værdi af x som giver ens værdier af y i de to ligninger. Man finder derfor skæringspunktet ved at løse de to ligninger med de to ubekendte x og y.


Svar #3
06. januar 2013 af Sofiesolima (Slettet)

Hej igen:-)

Jeg fik læst jeres svar grundigt, jeg tror nu, at jeg har lavet rigtigt:-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. januar 2013 af mette48 (Slettet)

Det ser rigtigt ud, men glem nu ikke at aflæse det punkt, hvor linierne skærer hinanden


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. januar 2013 af hbhans (Slettet)

#4:    Det ser jo ud til at være (2,2). Så kan man enten indsætte (x,y) = (2,2) i de to ligninger og se at det stemmer (punktet ligger på begge linier) eller løse ligningssystemet

y = 2x - 2

y = -x + 4


Skriv et svar til: Koordinatsystem linierne?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.