Matematik

ortogonale vektorer og bestemmelse af koordinatsæt

07. januar 2013 af mary94 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :) 

Jeg er igang med følgende opgave, jeg har lavet A), men kan ikke komme videre med B. Nogen der kan hjælpe? 

I et koordinatsystem er der givet et punkt A(-15,29) og en linje, m, med parameterfremstillingen

m: (x,y)=(8,15)+t(5,2)

For ethvert t bestemmer parameterfremstillingen et punkt P på linjen.

a) Bestem koordinatsættet til vektor AP udtrykt ved t.
b) Bestem t, så vektor AP er ortogonal med (5,2), og bestem koordinatsættet til P.
c) Gør rede for, at punktet P svarende til t-værdien i b) er projektionen af A på m. 

 

på forhånd tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

a) Benyt, at AP = OP - OA

b) Løs ligningen AP • [5;2] = 0

c) Vis, at vektoren AP er vinkelret på linien m's retningsvektor.


Svar #2
07. januar 2013 af mary94 (Slettet)

Det jeg har lavet i a) er:

m: (x,y)=(8,15)+t(5,2) --->   x = 8 + 5t  og y = 15 + 2t 

Men i hvilken ligning skal jeg sætte talene ind ? Der er ikke givet nogen ligning ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Koordinatsættet til et punkt P på linien svarende til parameterværdien t er P(8+5t ; 15+2t) . Vektoren AP har da koordinatsættet

AP = OP - OA = [8+5t ; 15+2t] - [-15 ; 29] = ... (regn selv færdig).


Svar #4
07. januar 2013 af mary94 (Slettet)

Ved ikke hvordan det skal regnes ud :s 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man adderer vektorer ved at addere koordinaterne for sig:

AP = OP - OA = [8+5t ; 15+2t] - [-15 ; 29] = [8+5t-(-15) ; 15+2t -29] = ...


Svar #6
07. januar 2013 af mary94 (Slettet)

det lyder til at være ret simpelt men jeg er helt lost 


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man regner færdig koordinatvis:

AP = OP - OA = [8+5t ; 15+2t] - [-15 ; 29] = [8+5t-(-15) ; 15+2t -29] = [23+5t ; -14+2t] .


Svar #8
07. januar 2013 af mary94 (Slettet)

I b skal jeg prikke [23+5t ; -14+2t] med [5,2] ? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. august 2015 af PeanutButterJelly (Slettet)

Hejsa, hvordan viser man at AP og retningvektoren er ortogonale? :)


Skriv et svar til: ortogonale vektorer og bestemmelse af koordinatsæt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.