Matematik

Tangent, der er parallel med ligning

09. januar 2013 af Sus92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

I overskriften mente jeg self "parallel med linjen"

Funktionen f er givet ved 3x2-6x+5

Bestem en ligning for den tangent, der er parallel med linjen med ligningen 3y+27=9x

Hvad gør jeg? Er helt på bar bund.

På forhånd tak!

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Overskriften er noget misvisende -- en tangent kan ikke være parallel med en ligning.

Formodentlig skal man bestemme ligningen for den tangent til grafen for funktionen f(x), der er parallel med den angivne linie. Bestem hældningskoefficienten a for den angivne linie, og løs så ligningen f '(x0) = a . Ligningen har netop een løsning x0 . Bestem så ligningen for tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) .


Svar #2
09. januar 2013 af Sus92 (Slettet)

hehe, jeg så godt fejlen, og troede jeg nåede at rette det før folk så det, men åbentbart ikke.

Okay, tak - 2 sek, så prøver jeg lige at regne på det!


Svar #3
09. januar 2013 af Sus92 (Slettet)

Okay...

f(x)=3x2-6x+5

f'(x)=6x-6

 

3y+27=9x 

y = 3x-9

Passer det så ikke at f'(x)=6x-6=3, fordi 3 er hældningen?

Så tog jeg 6x-6=3 = x = 1,5??

Er det helt forkert?

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, det er helt korrekt. Bestem nu ligningen for tangenten.


Svar #5
09. januar 2013 af Sus92 (Slettet)

3x2-6x+5
3*(1,5)2-6*1,5+5 = 2,75,

Hvad så nu?


Svar #6
09. januar 2013 af Sus92 (Slettet)

Nej nu er jeg forvirret. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Bestem nu ligningen for tangenten til grafen for funktionen f(x) = 3x2 -6x +5 i punktet
(3/2 , f(3/2)) = (3/2 , 11/4) .

          x0 = 3/2   ,    f(x0) = f(3/2) = 11/4    ,    f '(x0) = f '(3/2) = 3

Tangentligning for tangent i (x0 , f(x0)):

          y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0)


Svar #8
09. januar 2013 af Sus92 (Slettet)

Ah! Jeg tror jeg har den nu!

y = 2,75x+7,125! 


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ikke helt (tjek fortegnene i mellemregningen).

Tangentens hældningskoefficient er heller ikke korrekt (den skal jo være parallel med den angivne linie og derfor have samme hældningskoefficient a = 3 som denne). (Byt ikke rundt på f(x0) og f '(x0)).

                  y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0)

                 y =   3  ·  (x - 3/2)  +  11/4


Svar #10
09. januar 2013 af Sus92 (Slettet)

Haha, ups - det gjorde jeg vidst alligevel...

y = 3x+7,25! Nu er den der! :D


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, stadig ikke helt. Tjek fortegnene i mellemregningen.


Svar #12
09. januar 2013 af Sus92 (Slettet)

Det er fordi klokken er 3 om natten........

y = 3x-1,75?


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, nu blev det rigtigt. Man skal være frisk og udhvilet, når man laver matematik (og andre lektier for den sags skyld).


Svar #14
09. januar 2013 af Sus92 (Slettet)

Det er rigtigt. :-)

Tuuuuuuuuuuusind tak for hjælpen, du er en helt! 


Skriv et svar til: Tangent, der er parallel med ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.