Matematik

Reducering af bogstavudtryk, kan ikke komme videre..

09. januar 2013 af johannowiz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg er gået i stå med en reduceringsopgave:

((3a)/(9a2-6a+1)) - (2/(3a+1)) + ((3a-3)/9a2-1)) 

Er kommet frem til: ((3a)/((3a-1)(3a-1))) - (2/(3a+1)) + ((3a-3)/((3a-1)(3a+1)))

herefter ved jeg ikke hvad jeg må gøre for at komme videre.. er ikke helt inde i reducering, så i må meget gerne forklare hvad i gør :) tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Forlæng de tre brøker til deres fællesnævner. Derved kan man sætte på fælles brøkstreg og så reducere de forlængede tællere. Benyt kvadratsætningerne.


Svar #2
09. januar 2013 af johannowiz (Slettet)

Nu har jeg prøvet at finde fællesnævner, og er kommet frem til:

(3a(3a+1)-2(3a-1)(3a-1)+3a-3(3a-1))/((3a-1)(3a-1)(3a+1))

Har fået den reduceret til 3a-2+3a-9a+4 --> -3a+2

Hvis dette er forkert, ville det være super hvis du kunne forklare hvordan du ville finde fællesnævner samt reducere.. på forhånd tak :)


Svar #3
26. januar 2013 af johannowiz (Slettet)

Kan nogle bekræfte om det jeg har gjort er rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man har

3a/(9a2 -6a +1) -2/(3a+1) + (3a-3)/(9a2-1) = 3a/(3a-1)2 -2/(3a+1) + 3(a-1)/((3a+1)(3a-1))

                                                                   = 3a/(3a-1)2 -2(3a-1)/((3a+1)(3a-1)) + 3(a-1)/((3a+1)(3a-1))

                                                                   = 3a/(3a-1)2 +(3a-3 -6a +2)/((3a+1)(3a-1))

                                                                   = 3a/(3a-1)2 -(3a+1)/((3a+1)(3a-1))

                                                                   = 3a/(3a-1)2 - 1/(3a-1)

                                                                   = 3a/(3a-1)2 - (3a-1)/(3a-1)2

                                                                   = 1/(3a-1)2


Skriv et svar til: Reducering af bogstavudtryk, kan ikke komme videre..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.