Fysik

Kritisk vinkel, skråplan og friktion?

12. januar 2013 af fordtosset (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sidder og fedter rundt med en rapport. 
Problemet er, at vi har lavet en "opgave" hvor vi ønsker at finde den kristiske vinkel, hvor en container vil skride.

Vinkel til start er 8 grader
friktionskoefficienten er 0,6


Σm=m_mine+m_containeren=1567,41+2200 ⇒             Σm= 3767,41kg


Ft=Σm·g=3767,41•9,82 N⇒                F_t= 36995,97N

Fn=Σm·g·cos(α)=3767,41 ·9,82·cos(8) ⇒               F_n= 36635,92N


Ff=Σm·g·sin(α) ⇒3767,41 ·9,82·sin(8)⇒                   F_f= 5148,84N

Fg=μ·Σm·g·cos(α)=0,6·3767,41·9,82·cos?(8)⇒              F_g= 21981,55N

ΣF=Fg  - Ff=21981,55-5148,84 ⇒                ΣF= 16833,07N

Det betyder at containeren ikke vil skride.

Vi ønsker derefter at finde den "kritiske vinkel", hvor containeren vil begynde at skride.

Nemt nok tænkte vi.

Det er Ft·sin(α)=Ff⇒sin(α)=Ff / Ft

si n(α)=Ff / Ft = 21981,55 / 36995,97 =0,594⇒                          si n(α)=sin^(-1)(0,594)≈ 36,44°

Vi er derefter kommet i tanke om at, Ff jo ændre sig alt efter vinkel, og at vi derfor ikke kan bruge denne..

Hvad dælen stiller vi op?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. januar 2013 af peter lind

Brug at Fgnidning = m*g*cos(α) sætter du det ind i din formel og dividerer med cos(α) får du tan(α) i stedet for


Svar #2
12. januar 2013 af fordtosset (Slettet)

Det vil jeg prøve :-)
Mange tak.


Svar #3
12. januar 2013 af fordtosset (Slettet)

hmm, det kan jeg ikke helt få til at tænde et lys :-/
Er det i den sidste formel :

sin(a)=Ff / Ft ??

Det har været en lang dag, så det rotere ikke helt :-/


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. januar 2013 af peter lind

ja. Det er det


Svar #5
12. januar 2013 af fordtosset (Slettet)

Hmm, Fg bruger jeg jo ikke der. Men derimod Ff, altså kraften ned af det skråplan.

En tegning af hvordan jeg har sat krafterne

https://www.dropbox.com/s/z8uldeclde3pind/Tegning4.jpg


Svar #6
12. januar 2013 af fordtosset (Slettet)

Er med på at sin(α) divideret med Cos(α) giver tan(α).
Og så har jeg kun 1 ubekendt?

Hmm, må lige have det kradset ned på noget papir :-)

 


Svar #7
12. januar 2013 af fordtosset (Slettet)

hmm, ved skisme ikke lige hvor jeg går "galt" i byen.
 

sin(a) = Ff / Ft * m*g*cos(α) ----> 

sin(α) / cos(α) = Ff / Ft * m*g -------->

sin(α) / cos(α) = m * g * sin(α)  / m * g * m * g ---->

tan(α)= m * g * sin(α)  / m * g * m * g ---->

 og så er jeg gået i stå,,, Men har nok grebet det forkert an.


Brugbart svar (2)

Svar #8
12. januar 2013 af peter lind

Jeg har misforstået dig. Jeg troede at Ff stof for gnidningskraften med f som friktion.

Med de anførte betegnelser gælder der ved grænsen Ff = m*g*sin(α) = Fg = μ*mg*cos(α) og dermed tan(α) = μ


Svar #9
13. januar 2013 af fordtosset (Slettet)

Det kom jeg også frem til, men syntes det virkede sært :-)

Det vil sige min kritiske vinkel kun afgøres af min friktionskoefficient.

Jeg siger mange tak for hjælpen Peter :-)


Skriv et svar til: Kritisk vinkel, skråplan og friktion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.