Fysik

Absorption - hvornår er en given bølgelængde absorberet?

16. januar 2013 af Lodbergg2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! Et lille hurtigt (men med lang forklaring) fysikspørgsmål. 

Opgaven går ud på, at der sendes 4 lyskilder igennem en gas som har følgende energiniveauer:

E_1 (grundtilstand) = -10,437 eV

E_2 = -5,551 eV

E_3 = -3,734 eV

E_4 = -1,598 eV

Jeg skal bestemme om lyset absorberes ved de 4 forskellige bølgelængder. Disse bølgelængder er:

254 nm, 314 nm, 461 nm og 683 nm.

Jeg har lavet alle udregninger med følgende formel:

(h*c)/λ=E_n-E_m

Men pointen er bare:

Hvornår absorberes bølgelængden? Jeg hører rygter om at elektronen SKAL springe til grundtilstanden for at blive absorberet. Lad mig illustrere med et eksempel:

Bølgelængde 314 nm:

(h*c)/λ=E_n-E_m↔E_n-E_m=(1,24 eV*μm)/(0,314 μm)=3,95 eV

Man kan finde en sammenhæng mellem dette tal og vores energitilstande:

3,95 eV=E_n-E_m=E_4-E_2=-1,598 eV-(-5,551 eV)=3,95 eV

Men vil det sige at den absorberes? 

På forhånd tak...


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. januar 2013 af Arkimedesanton (Slettet)

Det er nemlig ved emission, at et atom skal springe fra den exciterede tilstand til grundtilstand. Der afgives fotonenergi som lys. 


Det er derimod absorption at der skal tilføres energi for at springe op i skallerne 


Brugbart svar (2)

Svar #2
16. januar 2013 af peter lind

Det sker når forskelle i energiniveauer svarer til fotonenergien, så ja i det tilfælde du nævner vil der ske aborbtion.

Det behøver ikke nødvendig vis være en spring fra grundtilstanden


Brugbart svar (2)

Svar #3
16. januar 2013 af mathon


   Efoton = (h•c) / λ = (1239,84 eV·nm) / λ

 bølgelængde                          fotonenergi
     254 nm                       
(1239,84 eV·nm) / (254 nm) = 4,88 eV

 bølgelængde                          fotonenergi
    
314 nm                        (1239,84 eV·nm) / (314 nm) = 3,95eV

 bølgelængde                          fotonenergi
    
461 nm                        (1239,84 eV·nm) / (461 nm) = 2,69 eV

 bølgelængde                          fotonenergi
    
683 nm                        (1239,84 eV·nm) / (683 nm) = 1,82 eV

 

energispring
                                           E12 = -5,551 eV - (-10,437 eV) = 4,89 eV

                                           E13 = -3,734 eV - (-10,437 eV) = 6,70 eV

                                           E14 = -1,598 eV - (-10,437 eV) = 8,84 eV

                                           E23 = -3,734 eV - (-5,551 eV) = 1,82 eV

                                           E24 = -1,598 eV - (-5,551 eV) = 3,95 eV

                                           E34 = -1,598 eV - (-3,734 eV) = 2,14 eV

                                          

 

 

 

 


Svar #4
16. januar 2013 af Lodbergg2 (Slettet)

Tusind tak for jeres svar!!! :D Altid rart at finde ud af at man alligevel har lavet det rigtigt :)


Skriv et svar til: Absorption - hvornår er en given bølgelængde absorberet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.