Fysik

Kritisk vinkel

17. januar 2013 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg ved ikke hvordan man skal bestemme den kritisk vinkel i opgave c. Jeg forstår det som, at man løser ligningen mht. vinklen hvor Fop skal være lig med uendelig. I besvarelsen har læreren skrevet:

"Af udtrykket for Fop ses, at for cosθ - μsinθ = 0, kræves en uendelig skubbekraft at opretholde bevægelsen. Den kritiske vinkel er dermed givet ved tanθcrit = 1/µ."

Jeg kan her ikke se, hvordan besvarelsen er kommet frem til denne konklusion. Kan nogen forklare mig om det?


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man benytter udtrykket for skubbekraftens størrelse. Hvis nævneren bliver 0, bliver Fop uendeligt stor.


Brugbart svar (2)

Svar #2
17. januar 2013 af mathon

 

      http://billedeupload.dk/images/H49C3.png

udtrykt lidt mere detaljeret
men med nøjagtigt samme
betydningsindhold som i #1

for bare at holde kassen i ro
       gælder

                                                      sin(θ) + µcos(θ)
                             Fop(θ)min = mg ----------------------        
                                                       cos(θ) - µsin(θ)

som for
                    0<θ<θcrit         θcrit = tan-1-1)

                    har lodret asymtote for θ→θcrit
      dvs
                             Fop(θ)min →∞ for θ→θcrit
                   


Brugbart svar (2)

Svar #3
17. januar 2013 af mathon

asymtote   --->   asymptote


Svar #4
17. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

Jeg ved godt, at skubbekraften skal gå mod uendelig, men jeg vil gerne vide hvordan det her udtryk

θcrit = tan-1-1) eller tanθcrit = 1/µ.

er kommet frem til denne sammenhæng. 


Brugbart svar (2)

Svar #5
18. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det følger jo af at undersøge, hvornår der gælder

cos(θ) - µsin(θ) = 0 .

Deraf fås

µsin(θ) = cos(θ) , eller

tan(θ) = 1/µ


Svar #6
18. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

#5

Ahh, okay .. Tak.


Skriv et svar til: Kritisk vinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.