Fysik

Tennisserv - over netter eller ej?

19. januar 2013 af Passbrother (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! 

Jeg har et spørgsmål vedrørende en opgave, som jeg har set allerede er blevet spurgt om før, men synes svaret var uklart, så jeg spørger igen. opgaven lyder således:

Bolden sendes skråt nedad med en vinkel på 3 grader med vandret. I det øjeblik bolden forlader ketsjeren er den 2,40m over jorden og 12m fra nettet. Nettes overkant befinder sig 0,92 m over jorden.
Der ses bort fra luftmodstand.

Hvordan ville I gribe den an?

har fundet dette svar, men ved ikke helt, hvordan det skal tolkes:

"r(t) = (v0*t*cos(v), h+v0*sin(v)*t-½gt²)

hvor h=2.4 m, v0 = 26 m/s og v=-3 eller -30 grader, hvad du nu beslutter dig for.

Den tid, t_net, det tager bolden at tilbagelægge strækningen fra ketsjeren til nettet er derfor bestemt af

v0*t_net*cos(v) = s

hvor s = 12 m. Boldens højde over jorden til dette tidspunkt er

y_net = h+v0*sin(v)*t_net-½g(t_net)²

Såfremt spørgsmålet er hvorvidt bolden passerer over nettet afgøres spørgsmålet af sandhedsværdien af udsagnet

y_net > 0.92 m"

Det jeg ikke helt forstår er, hvad r(t) står for, og hvorvidt der skal stå +,-,* istedet for komma i første formel.


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. januar 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: r(t) er retningsvektoren for bolden. Der skal altså korrekt nok være et komma, der adskiller x-komposanten og y-komposanten.


Svar #2
19. januar 2013 af Passbrother (Slettet)

hvordan skal det forstås?

Hvis man sætter oplysningerne ind, bliver det 

r(t) = 26m/s* t  cos(-3) , 2,4m + 26m/s*sin(-3)*t-1/2*9,82m/s^2*t^2

skal r(t) så forstås som stedfunktionen? 

 

mvh.

Peter

mange tak for din tid!


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. januar 2013 af Jerslev (Slettet)

#2: Stedvektoren, ikke funktionen.


Svar #4
19. januar 2013 af Passbrother (Slettet)

Er stedvektoren så 12m, idet det er distancen til nettet?


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. januar 2013 af Jerslev (Slettet)

#4: Her tror jeg, du mener, længden af vektoren, og nej.

Har du arbejdet med vektorer før?


Svar #6
19. januar 2013 af Passbrother (Slettet)

nej det har jeg ikke.. 

så der må være en anden måde at regne dette spørgsmål ud.

Jeg har lært noget med lodret- og vandret hastighed.

vandret: Vx = sin(v)*V0

lodret: Vy = cos(v) * V0

derefter kan man finde tiden:

Sx = Vx *t 

t = Sx / Vx

tilsidst sætter jeg ind i denne formel, for at finde højden ved nettet:

Sy = Vy *t - 1/2 * g * t^2 

 

men hvis jeg bruger denne formel, tager jeg ikke højde for, at bolden starter 2,4m over jorden. så skal man bare plusse med 2,4m i "Sy"?


Skriv et svar til: Tennisserv - over netter eller ej?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.