Fysik

Bestem resistansen

22. januar 2013 af Zeifox (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude. 

Jeg er igang med en opgave omhandlende resistans, men er gået i stå. indledningen lyder således: 

En gruppe studerende har målt på en resistor. De har benyttet den viste opstilling, hvor spændingsforskellen mellem resistorens ender kan varieres. For hver indstilling har de aflæst spændingsforskellen U og strømstyrken I.

Hvor det nu er min opgave at finde resistansen. 

De afmålte værdier er vedhæftet. 

 

Jeg troede egentlig at det var simpelt idet U er proportional med I, og vi derfor kan udregne resistansen R.

Det har jeg gjort således: R=U/I=0,52/0,006=86,67 Ohm

Men det kan vel ikke passe? 

MVh.

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. januar 2013 af Lurch (Slettet)

Der mangler lige en figur


Svar #2
22. januar 2013 af Zeifox (Slettet)

Der er ingen figur vedlagt.
Skal jeg lave en graf? og hvorfor? 

 


Svar #3
22. januar 2013 af Zeifox (Slettet)

Ups, selvfølgelig, kan se at tabellen ikke er blevet vedhæftet. Den kommer her.

Vedhæftet fil:Tabel.docx

Brugbart svar (1)

Svar #4
22. januar 2013 af hesch (Slettet)

Ad:  R=U/I=0,52/0,006=86,67 Ohm

Det passer i hvert med stor usikkerhed, fordi strømmen er aflæst med et betydende ciffers nøjagtighed, men metoden er ok.

Hvis du bruger nogle værdi i højre side af skemaet, hvor strøm og spænding er aflæst med større relativ nøjagtighed, finder du:  R ≈ 80 ohm.


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. januar 2013 af hesch (Slettet)

#4 fortsat:

Ad:  Jeg troede egentlig at det var simpelt idet U er proportional med I, og vi derfor kan udregne resistansen R.

Det har jeg gjort således: R=U/I=0,52/0,006=86,67 Ohm

Du har jo fuldstændigt ret. Men i og med, at du får udleveret måletabeller, skal måske sætte resultaterne ind i regneark, foretage lineære regressioner, og hvad ved jeg, så bliver du usikker, mister overblik og realitetssans.

Man burde hellere bruge tiden på at lære dig om måleprincipper og måleunøjagtighed.

Med forbehold for måling på ulineære modstande. 

Og:  Det er ikke dig, jeg bebrejder.   :)


Skriv et svar til: Bestem resistansen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.