Matematik

benytte subst. til at bestemme integral

28. september 2005 af anja_0 (Slettet)
opgaven lyder således:

Benyt den angivne substitution til at bestemme følgende integraler:

a) S xIn(3x^2 + 5)dx , t=3x^2 + 5

b) S dx/(x(In^2)x)dx , t=Inx


facittet lyder:

a)1/6(3x^2 + 5)In(3x^2 +5)-(1/2x)^2 + k

b)-(1/Inx) + k

håber i kan hjælpe, for jeg har virkelig problemer med at løse dem, og kan ikke komme videre..

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2005 af 2835 (Slettet)

S xIn(3x^2 + 5)dx , t=3x^2 + 5
dt = 6x dx
S xIn(3x^2 + 5)dx
= S 6*In(t)dt
denne skal integreres, hvorefter du erstatter t i resultatet med 3x^2 + 5

::2835::
www.gym-opg.webbyen.dk

Svar #2
28. september 2005 af anja_0 (Slettet)

S xIn(3x^2 + 5)dx , t=3x^2 + 5
dt = 6x dx
S xIn(3x^2 + 5)dx
= S 6*In(t)dt
= S 6* 1/x * 3x^2 + 5
hvordan regner jeg videre udfra min mellemregning?

i min mellemregning har jeg fået:
t=3x^2 + 5
dt/dx=6 <=>
dt=6x <=>
dx= 1/6dt


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2005 af DMUS (Slettet)

I går lidt galt i byen begge to.
dt = 6x dx,

Vi skal have forkortet x væk, derfor skal vi have omskrevet dt til udtryk for x dx, derved fås: 1/6 dt = x dx.

Derved får du S[1/6*ln(t)]dt


Svar #4
28. september 2005 af anja_0 (Slettet)

er det så sådan..
S xIn(3x^2 + 5)dx , t=3x^2 + 5
dt = 6x dx
S xIn(3x^2 + 5)dx
= S 1/6*In(3x^2 + 5)

men bag ved bogen står der en facit til denne opg som er:

a)1/6(3x^2 + 5)In(3x^2 +5)-(1/2x)^2 + k

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2005 af fixer (Slettet)

Bogens resultat er skam rigtigt nok.

Vi ønsker at bestemme samtlige stamfunktioner til funktionen

f(x) = xln(3x^2+5)

og betragter derfor det ubestemte integral

S[f(x)]dx = S[xln(3x^2+5)]dx

Som krævet indføres substitutionen

t = 3x^2+5 => dt = 6xdx <=> xdx=(1/6)dt

altså må

S[xln(3x^2+5)]dx = (1/6)S[ln(t)]dt

i overensstemmelse med #3.

men

(1/6)S[ln(t)]dt = (1/6)[tln(t)-t]+C C E R

Substitueres tilbage fås derfor

S[xln(3x^2+5)]dx =

(1/6)((3x^2+5)ln(3x^2+5)-(3x^2+5))+C =

(1/6)(3x^2+5)ln(3x^2+5)-½x^2 + (C-5/6) =

(1/6)(3x^2+5)ln(3x^2+5)-½x^2 + k

hvor vi har sat k=C-5/6. Husk at C er en arbitrær integrationskonstant der kan antage alle reelle værdier. Det samme kan derfor C-5/6. Altså kan man ligeså godt gøre udtrykket mere læsbart ved at ersatte C-5/6 med en ny arbitrær konstant k.

Skriv et svar til: benytte subst. til at bestemme integral

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.