Matematik

Isolering af r i en keglestub

24. januar 2013 af mtj1982 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej alle.

 

Jeg har fået for opgave at isolere radier i alle vores geometriske formler fra vores opgavehæfte og er nu kommet til keglestubben, hvor jeg skal isolere r. Jeg har lavet 10 andre stykker uden problemer men nu er det potensen i parantesen efter pi som driller mig. Hvad skal jeg gøre?

V=Rumfang, h=højde, R=Grundfladeradie i bunden, r=grundfladeradie i toppen.

 

V = 1/3 * h * pi * (R^2+r^2+R*r)

 

Håber en kan forklare hvordan jeg griber den an. 

vh Martin


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Udtrykker for V er et 2.-gradspolynomium i r. Løs 2.-gradsligningen

r2 + R·r + R2 - 3V/(πh) = 0

som en ligning i r .


Svar #2
24. januar 2013 af mtj1982 (Slettet)

#1


Udtrykker for V er et 2.-gradspolynomium i r. Løs 2.-gradsligningen

r2 + R·r + R2 - 3V/(πh) = 0

som en ligning i r .

 

Hej Torben, så klog er jeg ikke endnu at jeg kan løse den du skriver. Kan jeg ikke isolere denne ved at føre noget over lighedstegnet og til sidst stå tilbage med r?

Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man skal løse 2.-gradsligningen

r2 + R·r + R2 - 3V/(πh) = 0

hvor man her kan fortolke koefficienterne

a = 1 , b = R , c = R2 - 3V/(πh)

hvorved man kan beregne diskriminanten d = b2 - 4ac = R2 -4R2 + 12V/(πh) = 12V/(πh) - 3R2 .


Svar #4
24. januar 2013 af mtj1982 (Slettet)

Jeg forstår det ikke, desværre. Den du hjalp med forleden dag med fodboldholdene og kampende kunne jeg sagtens løse, den havde nemlig et resultat jeg kunne gå ud fra, men her er der jo ikke noget tal jeg skal finde frem til, jeg skal bare have r til at stå alene. Måske er det her jeg går kold :/


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det når man jo frem til ved at løse 2.-gradsligningen i r. Man finder så, idet man bortkaster den negative rod, at

r = (-R + √(12V/(πh) - 3R2)) / 2


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. januar 2013 af mathon

 

           
                                                 -R + √(12V/(πh) - 3R2)
                                           r = ----------------------------    = -(R/2) + √(3V/(πh) - (3/4)R2)      da r > 0
                                                               2


Svar #7
24. januar 2013 af mtj1982 (Slettet)

Jeg har ikke haft om 2. gradsligninger endnu, det kommer først senere i mit skoleforløb. Jeg vil gerne men kan simpelthen ikke forstå den store sammenhæng. Kan det ikke lade sig gøre at isolere det uden at lave en andengradsligning?


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, det kan ikke lade sig gøre. Det vil være helt den samme problemstilling, hvis man i stedet søger at isolere R .


Svar #9
24. januar 2013 af mtj1982 (Slettet)

Ok. Tak for hjælpen til jer begge for at forsøge at få mig til at forstå det. Jeg lærer det nok en dag.

Bruger du Torben papir og blyant til at løse denne slags opgave eller måske noget CAS software?


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jeg brugte vist papir og kuglepen til en mellemregning i diskriminanten; ellers er det skrevet ned fra hovedet.


Svar #11
25. januar 2013 af mtj1982 (Slettet)

Intet nederlag uden kamp, jeg prøver igen med friske øjne Hr. Andersen og nu søger jeg at finde ud af når (1/3)*h*pi bliver til - 3V/(πh). Altså hvordan går det fra at være en tredjedel til at være 3 hele.

 

vh Martin


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

På højre side har man faktoren (πh)/3 , der flyttes til venstre side ved at dividere med (πh)/3 på hver side. Det svarer til at gange med den omvendte brøk 3/(πh) på hver side, hvorfor den oprindelige ligning

V = ((πh)/3)·(R2 + R·r + r2)

så bliver til

3V/(πh) = R2 + R·r + r2 .

Endelig samles alle led på den ene side:

r2 + R·r + R2 - 3V/(πh) = 0


Svar #13
26. januar 2013 af mtj1982 (Slettet)

Nu giver det hele jo meget mere mening :D


Skriv et svar til: Isolering af r i en keglestub

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.