Matematik

Eksponentiel funk. Opgave Hjælp

24. januar 2013 af microphone (Slettet)

Hej

 

Sidder i den grad fast i en opgave, som jeg håber i kan hjælpe med. 

 

I må meget gerne fortælle, hvordan denne opgave skal løses: 

 

"Om en eksponentiel funktion gælder at den aftager med 14% over 3 x-enheder. Grafen for funktionen går gennem punktet (80,12). Bestem en regneforskrift for funktionen." 

 

Jeg kan overhovedet ikke finde hældningskoefficient :( Så håber i kan hjælpe 

 

Iflg facitlisten er hældningskoefficient = 0,9510


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2013 af mathon

                     y2/y1 = a3 = 0,86

                                 a = 0,861/3 = 0,950969

   dvs
                    f(x) = y = b • 0,950969x      gennem (80,12)

                            12 = b • 0,95096980

                             b = 12 / 0,95096980 = 669,714
   hvoraf
                    f(x) = 669,714 • 0,950969x


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#0

I en eksponentialfunktion af formen f(x) = b · ax kalder man ikke konstanten a for hældningskoefficienten, men fremskrivningsfaktoren.

Opgavens oplysning giver umiddelbart, at

[ (f(x+3) - f(x)) / f(x) ] = -0,14

hvilket ved at benytte den eksponentielle forskrift omsættes til udtrykket i #1.

Konstanten b bestemmes ved at benytte datapunktet (80 , 12) .


Svar #3
24. januar 2013 af microphone (Slettet)

tak, men det stemmer ikke overens med facistlisten? 

 

både y2 samt a er ukendte i din ligning, hvordan kan du komme frem til et facit?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ved at løse ligningen a3 = 0,86 , med hensyn til a. Resultatet stemmer netop overens med facitlisten.


Svar #5
24. januar 2013 af microphone (Slettet)

argh yes, nu er jeg med drenge :) 

 

Mange tak for hjælpen!


Svar #6
24. januar 2013 af microphone (Slettet)

ved nærmere eftertanke forstår jeg ikke lige denne del "y2/y1 = a3 = 0,86". Jeg er med hele vejen, men forstår ikke, hvordan i kan udregne den til 0,86, når a er jer ukendt? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Se bort fra udtrykket y2/y1 i den ligning. Ligningen

a3 = 0,86

er en ligning i den ene ukendte a, med løsningen

a = 0,861/3 .

Benytter man udtrykket fra #2

[ (f(x+3) - f(x)) / f(x) ] = -0,14

og indsætter forskriften f(x) = b · ax heri, får man

[ (b·ax+3 - b·ax) / (b·ax) ] = -0,14 , dvs.

a3 - 1 = -0,14 , eller

a3 = 0,86

 


Svar #8
24. januar 2013 af microphone (Slettet)

så giver det endelig mening for mig :) tak


Skriv et svar til: Eksponentiel funk. Opgave Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.