Matematik

anden gradsligninger med parenteser

24. januar 2013 af Jrasbr82 (Slettet) - Niveau: B-niveau

½(x-3)(x+2) = 4(x-3)(6+½x)

Hvad skal jeg her? skal parenteserne ganges med hinanden først?

Jeg har forsøgt og forlænge ved at gange med 2 i parenteserne for at fjerne den ½


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

På begge sider har man faktoren (x-3) . Den er der ingen grund til at skille sig af med. Gang ligningen med 2:

(x-3)(x+2) = 4(x-3)(12+x)

og saml så alle led på den ene side:

4(x-3)(12+x) - (x-3)(x+2) = 0

Sæt (x-3) som fælles faktor uden for parentes:

(x-3)·(4·(12+x) - (x+2)) = 0

og træk sammen i den store parentes:

(x-3)·(48 +4x -x -2) = 0 , dvs.

(x-3)·(3x +46) = 0

og benyt nu nulreglen.


Svar #2
24. januar 2013 af Jrasbr82 (Slettet)

Nu du siger du ganger ligningen med 2 bliver jeg forvirret.. det ser nemlig ud som om, det kun er nogle af tallene i ligningen du har ganget med 2?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der ganges med 2 på hver side. Derved slipper man af med den halve på venstre side. Jeg valgte at gange 2 ind i den sidste parentes på højre side for at slippe af med den halve i den parentes. Hvert led i den parentes bliver ganget med 2.


Svar #4
24. januar 2013 af Jrasbr82 (Slettet)

ok! troede at hvis man valgte at gange/dividere/plusse osv. med noget på den ene side af ligningen, at man skulle gøre nøgagtig det samme med alting, på den anden side..


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der ganges med 2 på hver side af ligningen. Men 2 er jo kun faktor een gang på hver side. Og på højre side valgte jeg at gange den faktor ind i den højre parentes.

Det ser nogenlunde således ud:

(1/2)·a·b = c·d    ,   der ganges nu med 2 på hver side:

2·(1/2)·a·b = 2·c·d ,    venstre side forenkles, og på højre side flyttes 2 hen til den sidste faktor:

a·b = c·2·d ,     og de to sidste faktorer kombineres:

a·b = c·(2·d)


Svar #6
25. januar 2013 af Jrasbr82 (Slettet)

kan du beskrive nulreglen og hvordan den anvendes her, nu du er så godt igang :)?

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nulreglen for et produkt siger, at et produkt er 0 , hvis og kun hvis en eller flere af faktorerne i produktet er lig med 0.

I ligningen fra #1

(x-3)·(3x +46) = 0

kan man derfor benytte nulreglen til at sige, at den oprindelige ligning er ækvivalent med de to ligninger

x-3 = 0    eller    3x + 46 = 0 .

En løsning til en af disse to ligninger vil også være en løsning til den oprindelige ligning.


Svar #8
25. januar 2013 af Jrasbr82 (Slettet)

facit skal give  -151/3 , 3

og når det hedder (x-3)*(3x+46) = 0

skal jeg ikke bruge x2, for at finde diskriminatoren? Hvis (x-3) er = a , må jeg jo skulle finde en måde at sætte den i opløftet potens ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du mener sikkert, at løsningerne er -151/3 og 3, og det er jo netop løsningerne til de to ligninger

x-3 = 0    eller    3x + 46 = 0 .

Ligningen x - 3 = 0 har jo løsningen x = 3 , og ligningen 3x + 46 = 0 giver

3x = -46 , og dermed

x = -46/3 .

Når man har faktoriseret 2.-gradsligningen og kan benytte nulreglen, er der ingen grund til at benytte diskriminanten og rodformlen.


Svar #10
25. januar 2013 af Jrasbr82 (Slettet)

Tak så fes den ind!


Skriv et svar til: anden gradsligninger med parenteser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.