Fysik

Fotoelektrisk effekt sprgsmål

27. januar 2013 af hansi64 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er i tvivl ved dette

1. Vis ved beregning hvorfor lyset fra en HeNe-laser (bølgelængde = 632,8 nm) ikke kan løsrive elektroner
fra zinkpladen.

Er i tvivl om hvordan jeg skal vise det, altså jeg har fundet zinks løsrivelses arbejde som er 4,3 eV. Men hvordan skal jeg lige komme videre ?? tror jeg skal bruger formlen. h * f0 = Al

2. Beregn den maksimale hastighed for de løsrevne elektroner (se bort fra elektriske ladningers acceleration i etelektrisk felt). Bølgelængden af lyset fra kviksølvlampen er på omrking 254 nm.

ingen ide


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

1. Ja, beregn energien af fotonerne i laserlyste ud fra E = h·f = h·c/λ . Sammenlign fotonenergien med løsrivelsesarbejdet. Omregn til samme enheder.


Svar #2
27. januar 2013 af hansi64 (Slettet)

Men har ingen ide om hvordan jeg kommer frem, altså hvis jeg indsætter værdier

h = 4,14*10-15 eV

4,3 eV / 4,14*10-15 = 1,038 * 10-15 ??? er dette så f ??


Brugbart svar (2)

Svar #3
27. januar 2013 af mathon

 

                                    Efoton = (h•c) / λ  = (1239,84 eV·nm) / (632,8 nm) =  1,96 eV


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. januar 2013 af mathon

2)

                                    EfotonHg = (1239,84 eV·nm) / (254 nm) =  4,88 eV

                                    EfotonHg = 4,9 eV = Ekinelektron + Eløsrivelse

                                    Ekinelektron = (1/2)• me • vmax2   =  (4,9 eV) - (4,3 eV) = 0,6 eV = 9,61306·10-20 J

                                   
                                    vmax = (2•Ekinelektron/me)1/2

                                   vmax = (2 • (9,61306·10-20 kg·m2/s2) / (9,10939·10-31 kg))1/2 = 4,59·105 m/s

 

                      


Skriv et svar til: Fotoelektrisk effekt sprgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.