Matematik

Løsning af ligninger: hjælp!

02. februar 2013 af Sys94 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Nogen der kan hjælpe mig med at løse disse to ligninger? Jeg vil gerne have metoderne til hvordan de løses.. ikke kun svaret tak!

 

1) 5/(x+3) + 2/(x - 1) = 0

2) og celcius ligningen:  

°C = 5/9*(x-32)

                    

 

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2013 af gluck123 (Slettet)

1) x= -1/7


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. februar 2013 af ChemistryIsKey

1)

     5 / (x + 3) + 2 / (x - 1) = 0

     5 / (x + 3) = - 2 / (x - 1)                 Gang over kors her

     5 * (x - 1) = -2 * (x + 3)

     5x - 5 = -2x -6

     7x = -1

     x = -1 / 7

______________________

Husk at reglen for at gange over kors er

     a / b = c / d

     a * d = c * b


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2013 af ChemistryIsKey

2)

Formoder målet ved opgaven er, at isolere x? I så fald:

     1 ºC = (5 / 9 * (x - 32)) F/ºC

     1 ºC = (5x / 9 - 17.78) F/ºC

     9 F = 5x - 160

     x = 169 F/ 5  = 33.8 F

________________________

Altså svarer 1 ºC til 33.8 F(ahrenheit)


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er korrekt, at det drejer sig om omregning mellem F og C. Her er x temperaturen i ºF, mens C er temperaturen i ºC. Du har løst ligningen under antagelsen, at C = 1

Man har

C = (5/9)·(x-32),

hvoraf

x-32 = (9/5)·C , og dermed

x = 32 + (9/5)·C

Man har denne huskeregel: 0 ºC svarer til 32 ºF, og hver gang man forøger celciustemperaturen med 5 grader, forøges Fahrenheittemperaturen med 9 grader.


Svar #5
02. februar 2013 af Sys94 (Slettet)

Med hensyn til den anden, så ja, så skal man isolere x. Opgaven går ud på at undersøge om der er en temperatur, hvis størrelse er den sammen uanset om den er angivet i fahrenheit eller celsius.

Jeg ved at svaret (x) skal ligge på -40 for begge.

Og at jeg skal bruge ligningen som jeg har nævnt i første indlæg.

Forresten jeg forstår ikke, hvor du har fået de der -17.78 i mellemregning 2??


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Så skal man løse ligningen

x = (5/9)·(x-32) , dvs

(4/9)x = -(5/9)·32 , dvs

x = -(5/4)·32 = -40


Svar #7
03. februar 2013 af Sys94 (Slettet)

# Jeg forstår ikke, hvor du har de 4/9x fra?  :S

Kunne du evt. skrive den med flere mellemregninger??


Skriv et svar til: Løsning af ligninger: hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.