Matematik

HJÆLP! Grafer

03. februar 2013 af mrcool10 (Slettet) - Niveau: C-niveau

jeg har svært ved en opgave med grafer, hvor jeg har forskriften y=4,6*1,15^x. 

Jeg skal aflæse på grrafen værdien af x når y=8

og

Jeg skal aflæse på grafen værdien af x når y=3

HVAD GØR JEG ???

 

- Se vedhæftet excel-dokument for koordinatsystem 

Vedhæftet fil: mat opg. 6.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Tegn den vandrette linie med ligningen y = 8 og aflæs x-koordinaten, hvor den linie skærer grafen.

Det ser ud som om grafen hører til funktionen y = 1,15x + 4,6 , men opgaven taler om den eksponentielle funktion y = 4,6·1,15x .

 


Svar #2
03. februar 2013 af mrcool10 (Slettet)

Jeg tror at jeg har misforstået opgaven.

 

forfra

- Hvis vi betragter forskriften y = 4,6*1,15x

Nu skal vi udfylde tabellen hvor man skal finde y (se vehæftet fil). Hvilken formel skal jeg bruge til det? 

Vedhæftet fil:mat opg. 6.docx

Brugbart svar (1)

Svar #3
03. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du skal selvfølgelig benytte den formel, der hører til den opgivne forskrift. Der er tale om en eksponentiel funktion, så det er en misforståelse at benytte en lineær forskrift.


Svar #4
03. februar 2013 af mrcool10 (Slettet)

hmm, er det ikke y = b*ax (se vedhæftet fil , hvordan jeg har fundet y 

Vedhæftet fil:opg. 6.docx

Brugbart svar (1)

Svar #5
03. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jo, nu er det, men det var det ikke før. Der benyttede du en lineær forskrift til at beregne tabelværdierne.


Svar #6
03. februar 2013 af mrcool10 (Slettet)

hehe ja det kan jeg se nu. Men hvis jeg så fremkalder et koordinatsystem så viser den formlen y = 4,6e0,1398x. Så er det jeg tænker skal den ikke vise y = 4,6*1,15x (se vedhæftet fil)

Vedhæftet fil:Mappe1.xlsx

Brugbart svar (1)

Svar #7
03. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Excel viser altid en eksponentialfunktion på formen b·ekx .

4,6·e0,1398x = 4,6·(e0,1398)x .

Prøv selv at beregne e0,1398 .


Svar #8
03. februar 2013 af mrcool10 (Slettet)

e0,1398= 1,15... super nu har vi tabellen.. og grafen på plads :-)

 

Tilbage til 

aflæs på grafen værdien af x når y=8

aflæs på grafen værdien af x når y=3

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Genlæs forklaringen i #1.


Svar #10
03. februar 2013 af mrcool10 (Slettet)

Jeg forstod ikke forklaringen.. Er der ikke en formel for at finde x?.. er det ikke nemmere


Brugbart svar (1)

Svar #11
03. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jo selvfølgelig kan man løse ligningen f(x) = y for an fast værdi af y, men opgaven går jo ud på at benytte grafen til at aflæse løsningen. Du må da have en grundlæggende ide om, hvad en graf er. Man kan aflæse sammenhørende værdier af x og y, og her skal man aflæse den værdi af x, der hører til en bestemt værdi af y.


Svar #12
03. februar 2013 af mrcool10 (Slettet)

Er det rigtigt aflæst at,

når y = 8 er x = 4

og y = 3 er x = -3


Brugbart svar (1)

Svar #13
03. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

 Ja, noget i den retning. Man kan kun aflæse med en vis nøjagtighed.


Svar #14
03. februar 2013 af mrcool10 (Slettet)

hmm, nu ved jeg hvorfor jeg var i tvivl... vidste ikke at det sidste her var så simpelt, men takker mange gange :-)


Skriv et svar til: HJÆLP! Grafer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.