Fysik

Afsat effekt

05. februar 2013 af Zeifox (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa. 

Jeg er igang med en opgave der omhandler tabt effekt, men er noget til et punkt hvor jeg kommer i tvivl. 

Jeg har følgende oplysinger: Et batteri med en hvilespænding på 12V, en indre resistans på 0,5 ohm, samt et tilkoblet pære med en resistans på 2.0 ohm. 

Jeg har udrenget strømstyrken gennem pæren, den har jeg fået til 4,8A, og jeg har udregnet polspændingen, den har jeg fået til 9,6V.

Nu skal jeg så beregne den effekt der er afsat i pæren, men er dette ikke blot produktet af strømstyrken og poæspændingen? altså  P=U·I? 

 

Mvh.


Brugbart svar (3)

Svar #1
05. februar 2013 af mathon

 

                                       Ppære = Rpære • I2 = (Rpære • I) • I = Upol • I


Svar #2
05. februar 2013 af Zeifox (Slettet)

Så Ppære = 9,6V ·4,8A=46W? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. februar 2013 af mathon

 

                                  Så 
                                                     Ppære = (9,6 V)
(4,8 A) = 46,08 W


Svar #4
05. februar 2013 af Zeifox (Slettet)

Super, så var fremgangsmåden korrekt. Hvis jeg så skal finde den procentdel af  den samlede effekt i kredsen som er afsat i batteriet? 
Jeg skal vel blot benytte: Pi /(Pi+Py)*100%? 

Men hvilke tal benytter jeg til at beregne henholdsvis Pi+P?


Svar #5
05. februar 2013 af Zeifox (Slettet)

Er PPære = Py


Brugbart svar (2)

Svar #6
05. februar 2013 af mathon

 

                                              Uo = (Ri + Ry) • I

                                              Uo • I  = (Ri + Ry) • I2

                                              (12 V) • (4,8 A)  = Ri • I2 + Ry • I2

                                              57,6 W = Pindre + Ppære

                                              Pindre = (57,6 W) - Ppære

                                              Pindre = (57,6 W) - (46,08 W) = 11,52 W

 


Svar #7
05. februar 2013 af Zeifox (Slettet)

Perfekt. Tak for dine altid hurtige og præcise svar Mathon. 


Skriv et svar til: Afsat effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.