Fysik

Hjælp til fysik :(

07. februar 2013 af snilo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen :)
Jeg sidder med denne opgave, og er lidt på bar bund. 

Anhængeren til en lastbil vejer 30 ton. Vi går ud fra, at vægten er fordelt ligeligt på de fire hjul, og at hvert hjul hviler på et areal, der er 20 cm x 25 cm.

a)Hvor stort er hjulenes tryk mod asfalten?

b)Hvorfor har lastbiler så mange hjul?

Håber, at i kan hjælpe

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. februar 2013 af ChemistryIsKey

a)

Arealet for 1 hjul er 

     A1 = 0.02 m * 0.025 m = 0.0005 m2

Arealet for alle 4 hjul er således

     A4 = 0.0005 m2 * 10 = 0.002 m2

Anhængeren påvirkes af tyngekraften med en størrelse på

     Ft = m * g = 30000 kg * 9.82 N/kg = 294600 N

Hvis vægten fordeles ligeligt på de fire hjul, må trykket mod asfalten blive

     p = F / A = 294600 N / 0.0005 m2 = 589200000 Pa = 589200 kPa

b)

Der er vel så mange hjul af hensyn til optimering af hastigheden. Jo større tryk der er mod asfalten, jo mere gnidningskraft vil der også være mellem hjul og asfalt, og herved kræver det større kraft at kunne køre. Jo flere hjul vægten kan fordeles på, jo større areal fordeles denne kraft også på, og herved bliver trykket mod asfalten (og herved gnidningskraften) mindre.


Svar #2
07. februar 2013 af snilo (Slettet)

Hvorfor ganges arealet med 10 for at finde arealet af 4 hjul? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. februar 2013 af mathon

 

                     ppr hjul = (1/4) • (30000 kg) • (9,81 N/kg) / (0,05 m2) = 1,4715·106 Pa


Brugbart svar (2)

Svar #4
07. februar 2013 af hesch (Slettet)

#2:

0.0005 m2 * 10 = 0.002 m2

0.0005 m2 *   4 = 0.002 m2

Forklaringen på de mange aksler/hjul er at et for stort akseltryk eller hjultryk vil ødelægge kørebanen. Derfor ses af ig til en færdselstavle, der angiver maksimalt akseltryk. Lastbiler med for stort akseltryk, må så køre en anden vej.


Svar #5
07. februar 2013 af snilo (Slettet)

#3: Det forstår jeg ikke, nu får i jo to forskellige resultater?


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. februar 2013 af hesch (Slettet)

#5:  Svaret ligger i tvetydigheden i spørgsmålet:

a) Hvor stort er hjulenes tryk mod asfalten?

Er det trykket pr. hjul eller for alle 4 hjul ?


Svar #7
07. februar 2013 af snilo (Slettet)

Nåår, så han har regnet trykket pr. hjul ud?


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. februar 2013 af ChemistryIsKey

Nej det er regnet ud på baggrunden af det samlede areal af hjulene :)

Det vil sige du finder det samlede tryk af hjulene på asfalten :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. februar 2013 af ChemistryIsKey

I #1 har jeg udregnet det samlede tryk fra alle 4 hjul på asfalten.

Dog har jeg lavet en fejl, da arealet for ét hjul blivef 0.2 * 0.25 = 0.05 m2 i stedet for 0.0005 m2

I #3 har Mathon ganske rigtigt udregnet trykket mod asfalten pr. hjul.

 


Skriv et svar til: Hjælp til fysik :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.