Matematik
f(x)=(x 1)^0,5 (x 1)^-0,5
Punktmængden M begrænses af koordinatsystemets akser, grafen for f og linjen med ligningen x = 3.
a) Beregn arealet af M.
b) Beregn rumfanget af omdrejningslegemet, som fremkommern, når M drejes 360 grader om koordinatsystems førsteakse.
(Sikkert da noget med at finde stamfunktionen og derefter integrer den?)
- Hvis nogen lige vil være så venlig at hjælpe til, det vil være fantastik! :)
Svar #1
08. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)
Hvordan skal forskriften for funktionen forstås? Prøv at skrive den korrekt.
Svar #3
08. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)
Det kunne ligne denne opgave
https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=90464
hvor der også er tvivl om forskriften, men måske det er
f(x) = (x+1)1/2 + (x+1)-1/2 ?
I så fald skal man i a) beregne arealet
A(M) = 0∫3 f(x) dx ,
og i b) skal man beregne rumfanget
Vx = π · 0∫3 (f(x))2 dx
Svar #4
08. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#2
Er der gangetegn og ikke + mellem de to kvadratrødder? Altså
f(x) = (x+1)1/2 · (x+1)-1/2 ?? Det giver ingen mening, da der så gælder f(x) = 1 .
Svar #5
08. februar 2013 af saxioun (Slettet)
Det er et + tegn.
Arealet var nemt nok for mig at udregne, men jeg blev ved med at tro jeg havde lavet noget forkert, fordi jeg sidder fast i beregningen af rumfanget, når M drejes 360 grader om koordinatsystemets førsteakse...
Svar #6
08. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#5
Udregn først (f(x))2 .
f(x) = (x+1)1/2 + (x+1)-1/2 ,
(f(x))2 = (x+1) + 1/(x+1) + 2 = x+3 + 1/(x+1)
og beregn så
Vx = π · 0∫3 (f(x))2 dx = π · 0∫3 (x+3 + 1/(1+x)) dx
Svar #9
08. februar 2013 af saxioun (Slettet)
Jeg bruger self. maple til dette, jeg har fået arealet A til: 9,3333 og rumfanget V til: 94.248.
- Håber jeg har forstået det korrekt, hvis jeg har, så mange gange tak for hjælpen!!
Svar #10
08. februar 2013 af saxioun (Slettet)
Forresten, her er et link til opgaven, hvis det hjælper lidt med forståelsen :)
Svar #11
08. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#9
Man finder
A(M) = 0∫3 f(x) dx = 0∫3 ( (x+1)1/2 + (x+1)-1/2 ) dx
= [ (2/3)·(x+1)3/2 + 2·(x+1)1/2 ]30
= (2/3)·43/2 + 2·41/2 - (2/3)·13/2 - 2·11/2
= (2/3)·8 + 2·2 - (2/3) - 2
= 14/3 + 2 = 20/3 = 62/3 .
Vx = π · 0∫3 (f(x))2 dx = π · 0∫3 (x+3 + 1/(1+x)) dx
= π · [x2/2 + 3x + ln(1+x)]30
= π · (9/2 + 9 + ln(4))
= π · (27/2 + ln(4))
≈ 46,76667
Bemærk, at man skal beregne de eksakte værdier af arealet A(M) og rumfanget Vx .
Svar #12
08. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#9
Et hurtigt overslag vil vise, at dine værdier ikke er så realistiske.
Funktionen f(x) er voksende på intervallet [0;3] og da f(0) = 1+1 = 2, og f(3) = 2 + 1/2 = 2,5 kan man få et groft overslag over integralerne ved at betragte f(x) som konstant = 2,25 på hele intervallet [0;3] .
Med denne approksimation fås da
A(M) ≈ 2,25·3 = 6,75
og Vx beregnes da som rumfanget af en cylinder med radius r = 2,25 og højde h = 3, dvs
Vx ≈ π·2,252·3 = 15,1875π ≈ 47,713
som så kan sammenlignes med de eksakte værdier i #11.
Svar #13
08. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#9
Det ser ud til, at du har beregnet arealet som
-1∫3 f(x) dx = (2/3)·8 + 2·2 = 28/3
men det er en misforståelse at beregne arealet sådan.
Svar #14
08. februar 2013 af saxioun (Slettet)
Ja okay, jeg kom til at glemme et minus tegn ved det ene 1/2. Maple siger nu: 0∫3 f(x) dx = 20/3, hvilket er approx: 6,6667
Og ved rumfanget: π · 0∫3 (f(x))2 dx = π*(27/2+2*ln(2)), hvilket er approx: 46.766
Mange tak for hjælpen!! :)
Skriv et svar til: f(x)=(x 1)^0,5 (x 1)^-0,5
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
